Podvig niških lekara: Prvi put urađena operacija smanjenja želuca robotskim uređajem!

24.02.2024

11:15

0

Pored niške još jedino Vojnomedicinska akademija u Beogradu poseduje ovakav uređaj

Podvig niških lekara: Prvi put urađena operacija smanjenja želuca robotskim uređajem!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Ministarstvo zdravlje/Aleksandar Angelovski

U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš danas je po prvi put u javnom, civilnom zdravstvenom sistemu urađena operacija smanjenja želuca upotrebom robotskog staplerskog uređaja.

- Moderna medicina je spoj znanja i upotreba savremenih naučno-tehnoloških dostignuća. U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju je danas po prvi put urađena gastrična “sleeve” resekcija (u narodu popularno kao skraćivanje želuca) kod gojaznih osoba uz pomoć robotskog stapler uređaja - kaže Bojan Jovanović, direktor Centra za minimalno invanzivnu hirurgiju niškog UKC-a.

On dodaje da pored niške još jedino Vojnomedicinska akademija u Beogradu poseduje ovakav uređaj.

- Privilegija je da možemo našim sugrađanima i pacijentima juga Srbije, da pružimo terapijske procedure kojima mogu da se podiče samo najrazvijenije svetske hirurške klinike - rekao je Jovanović.

Robotski staplerski uređaj čini operaciju preciznijom jer je mogućnost izbora uglova kod plasiranja instrumenta i aproksimacija tkiva dovedena do najnaprednijeg nivoa, a ovom metodom omogućen je po tkivo štedljiviji pristup, brži oporavak pacijenta, manji broj bolničkih dana i manja mogućnost za postoperativne komplikacije. Ovaj uređaj upotrebljen je prvi put na VMP pre samo pet meseci.

Operacije smanjenja želuca već se odavno rade na niškoj klinici, ali je napredak upotreba ovog vrhunskog aparata sa kojim će niški stručnjaci dalje raditi.

Iz uprave Univerzitetskog kliničkog centra ističu da je poslednjih godina nabavljeno puno toga vrednog kada je oprema u pitanju, jer je aparatura sa kojom su ranije radili lekari u Nišu bila stara i više od dvadeset godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Niške vesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike