Heroj iz Pirota: Stefan Tančić, uprkos cerebralnoj paralizi, završio fakultet i nada se zaposlenju

29.02.2024

15:33

0

Stefan je borac od rođenja. U toj borbi, kako sam kaže, najlakše mu je bilo učenje

Heroj iz Pirota: Stefan Tančić, uprkos cerebralnoj paralizi, završio fakultet i nada se zaposlenju
Copyright RTS printscreen

Stefan Tančić (27) iz Pirota, rođen sa cerebralnom paralizom, uprkos 100% telesnom oštećenju, uspeo je da premaši granice, diplomira na faklultetu sa visokim prosekom, završi master studije i postane master sociologije. Sada on i njegova porodica vode borbu sa sistemom, kako bi Stefan mogao da dobije posao, koji može da radi u skladu sa svojim mogućnostima.

Stefan je borac od rođenja. U toj borbi, kako sam kaže, najlakše mu je bilo učenje.

RTS printscreen
 

 

“Sve četiri godine sam dao u roku. To je za mene bilo veliko dostignuće. Čak, ni ja nisam očekivao da to mogu. Disciplina i rad se uvek isplate”, kaže Stefan Tančić, master sociologije.

Ima jednu želju

Stefan posećuje sve događaje u gradu: pozorišne predstave, izložbe, koncerte. Prati košarku i tenis i ima jednu veliku želju.

“Velika želja mi je da upoznam Novaka Đokovića, veliki sam njegov fan”, navodi Stefan.

Stefan ima veliku podršku svoje porodice, ali i odgovornost prema mlađem bratu da u školi bude među najboljima.

Martin Tančić, Stefanov brat ističe: „Ja sam srećan što je on meni brat. Od ove godine imam predmet sociologiju, pa je on onda tu mogao punom snagom da pomogne”.

RTS printscreen
 

 

Stefanova majka kaže da su mislili da je za njega samo nebo granica, ali se onda zaglavio u birokratskom aparatu, gde još uvek ne mogu da pronađu odgovor da li Stefan može da radi.

“U institucijama ne mogu da reše problem u kome se našao. Mi želimo da se obratimo i ministarstvu. Što je bilo na njemu, on je pomerio granice. Sad mislimo da je vreme da se sistem okrene njemu. U zakonu ima toliko toga nedorečenog i oni se boje da on ne izađe oštećen iz toga, da ne bude proglašen trajno nesposobnim za rad. On jeste fizički, ali bi intelektualno mogao što šta da radi”, naglašava majka Sanja Tančić.

RTS printscreen
 

 

Dok čeka raspetljavanje administrativnih čvorova, Stefan ne gubi vreme. Bavi se istraživanjem društvenih fenomena i Teslinim otkrićima – kako kaže može da se radi i kad ti posao ne daju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike