Đukić Dejanović: Nastavnici ocenjuju nastavnika ukoliko roditelji izraze sumnju

27.02.2024

16:59

0

Ministarka je istakla da će zbog postojanja primedbi taj segment pravilnika biti ponovo analiziran

Đukić Dejanović: Nastavnici ocenjuju nastavnika ukoliko roditelji izraze sumnju
Copyright TV Prva

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, povodom više pravilnika koje je to ministarstvo donelo posle donošenja zakona vezanih za osnovno i srednje obrazovanje, da nema odredbi kojom roditelji ocenjuju nastavnike, već, kako objašnjava, nastavnici ocenjuju nastavnika za koga roditelji izraze sumnju da ne rade svoj posao najkvalitetnije.

Prema njenim rečima, i ranije je postojalo da roditelji, ako smatraju da neki nastavnik krši zakon i propise, imaju pravo i pojedinačno da se žale i školi i to pravo im nije oduzeto.

"Ovim pravilnikom smo regulisali sledeće: Ako u jednom odeljenju, više od polovine roditelja smatra da neki nastavnik ili razredni starešina, u procesu rada, predavanja, ocenjivanja, evaluacije učenika krši određena pravila škole, može da se obrati školi i škola je ta koja kroz odgovor direktora i stručnog veća ocenjuje da li je ta primedba osnovana ili nije", rekla je Đukić Dejanović novinarima u Čačku.

Kako dalje objašnjava, ako primedba nije osnovana, obaveštava roditelje o tome, a ako je osnovana preduzima čitav niz mera. 

"To su najčešće mentorski rad, edukacija kako bi kompetentnost nastavnika bila što je moguće kvalitetnija", navela je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović dodaje da nastavnici ocenjuju nastavnika za koga više od polovine roditelja izrazi sumnju da ne radi svoj posao najkvalitetnije.

"To nije nikakvo novo pravo. To je naše viđenje kako mislimo da ako veći broj roditelja ima istu viziju, da škola treba da preduzme sve mere da, ako ima osnova, popravi kompetentnost ili da kaže roditeljima da nisu u pravu. Nije to baš uvek lako, ali svi mi koji smo na nekim odgovornim pozicijama moramo to da činimo jer društvo ne može da ide napred ako to ne uradimo", rekla je Đukić Dejanović.

Smatra da će se teško i dogoditi da polovina roditelja jednog razreda zauzme baš identičan stav o jednoj osobi, a ako ga zauzme, kako kaže, dobro je da škola povede računa o tome i da da neki odgovor.

Ministarka je istakla da će zbog postojanja primedbi taj segment pravilnika biti ponovo analiziran, te da će se nakon toga doneti odluka da li ga treba menjati ili ne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike