Kiša noćas očekuje ove predele Srbije: Evo gde će biti pljuskova sa grmljavinom!

25.02.2024

00:13

0

Tokom noći biće vetrovito, uz pojačan jugoistočni vetar, dok će na planinama i u košavskom području vetar biti jak

Kiša noćas očekuje ove predele Srbije: Evo gde će biti pljuskova sa grmljavinom!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Nastavlja se veoma toplo vreme u Srbiji. Maksimalna temperatura dostigla je 18°C, u Beogradu 16°C. Bilo je oblačno, ponegde sa slabom kišom. Najhladnije bilo je na Kopaoniku sa 2°C, uz maglovito vreme i uz olujni jugozappadni vetar. I u ostalim predelima Srbije duvao je umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima.

I ove večeri u Srbiji je veoma toplo za ovo doba godine. Temperature se kreću od 8°C u Vojvodini do 15-16°C u centralnim i jugoistočnim predelima Srbije, u Beogradu je 10°C. Zlatibor i Sjenica mere 5°C, a Kopaonik 1°C.

Inače, ove večeri kiša pada na zapadu Srbije i umerenog je intenziteta, naročuto u Podrinju. S obzirom na to da preovladava jugozapadno visinsko strujanje, ovaj oblačni sistem sa padavinama premeštaće se ka severu i severoistoku, tako da se tokom noći pored zapadnih predela Srbije, kiša očekuje i u Kolubarskom okrugu, u Mačvi i u Vojvodini, a kiša će povremeno biti i jačeg intenziteta, uz pojavu pljuskova. Uslova za slabu kišu biće i na širem području Beograda i ponegde u Šumadiji.

Ove večeri u Crnoj Gori pada veoma jaka kiša i praćena je obilnim pljuskovima sa grmljavinom, uz sneg iznad 1800 metara nadmorske visije. U sklopu jugozapadnog strujanja, deo ovog sistema tokom noći doneće jugozapadnim i zapadnim predelima Srbije kišu, a krajnjem jugozapadu Srbije i pojavu pljuskova sa grmljavinom.

Pixabay
 

I tokom noći biće vetrovito, uz pojačan jugoistočni vetar, dok će na planinama i u košavskom području vetar biti jak.

Ostaće i dalje vrlo toplo, uz temperature u centralnim predelima Srbije i iznad 10°C.

Drugi dan vikenda doneće vreme slično današnjem.

U Srbiji u nedelju pretežno oblačno i veoma toplo za ovo doba godine, ponegde povremeno sa slabom kišom, a nešto više padavina očekuje se na jugu i jugoistoku Srbije. Duvaće umeren do pojačan južni i jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura od 4 do 10°C, maksimalna dnevna od 14 do 20°C.

I u Beogradu u nedelju pretežno oblačno i veoma toplo za ovo doba godine, a biće i manjih uslova za slabu kišu. Duvaće umeren do pojačan južni i jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura 10°C, maksimalna dnevna 18°C.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

U Srbiji u narednom periodu umereno do pretežno oblačno, u većini predela biće i uglavnom suvo. Očekuje se veoma toplo, maksimalna temperatura biće od 15 do 20°C. Oko 29. i 1. marta očekuje se manji pad temperature, a duvaće i veoma jak jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama sa olujnim udarima. Tada se ponegde očekuje i kiša.

Pored toga što je ciklonska aktivnost u sklopu jugozapadnog strujanja donela toplu vazušnu masu, sa severa Afrike, odnosno iz Sahare do Srbije i našeg područja stigle su i čestice pustinjskog peska iz Sahare i to višim slojevima atmosfere, pa u predelima sa kišom ona će biti prljava, a što će najviše biti na vozilima po prestanju padavina. Reč je o prirodnoj i uobičajenoj pojavi pri aktuelnoj sinoptičkoj situaicji. Slična situacija očekuje se i do kraja februara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike