Dečak (13) se srušio tokom treninga, a sve je moglo biti sprečeno: Pedijatar kardiolog najavljuje da će se u školama raditi EKG

22.02.2024

12:26

0

Dečak koji se srušio tokom treninga izgledao je pre toga potpuno zdravo

Dečak (13) se srušio tokom treninga, a sve je moglo biti sprečeno: Pedijatar kardiolog najavljuje da će se u školama raditi EKG
Copyright RTS printscreen

Trinaestogodišnji dečak iz Novog Pazara nedavno se srušio tokom treninga zbog jedne neprepoznate bolesti, koja se može otkriti EKG-om. Pedijatar kardiolog dr Goran Vukomanović iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj rekao je za RTS da svaki sportista dva puta godišnje treba da uradi kompletan pregled, uključujući EKG kako se ovakve situacije ne bi ponavljale.

-Idemo i korak dalje, pokrenut je projekat u okviru kojeg će se u školama raditi EKG pregledi kod dece koji nisu samo takmičari, poručio je dr Vukomanović.

Dečak koji se srušio tokom treninga izgledao je pre toga potpuno zdravo. Lekari iz Novog Pazara su ga reanimirali i on je potom transportovan u kliniku u Tiršovoj.

-On će, hvala Bogu, biti dobro, ali je suština da primenimo sistem i da ga unapredimo kako se to ne bi više dešavalo, rekao je dr Vukomanović.

Bolest koju dečak ima mogla je da se otkrije EKG-om, a po zakonu svaki sportista treba dva puta godišnje da uradi kompletan pregled, koji uključuje EKG, kaže dr Vukomanović.

-Sada idemo korak dalje, postoji projekat za koji znate, "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo", koji su podržala tri ministarstva – zdravlja, prosvete i sporta. Sada idemo po školama i u školama radimo preglede, EKG-ove, kod školskih sportista, dakle kod dece koja nisu samo takmičari. I pokušavamo i uspećemo, ja sam ubeđen, da će i pedijatri ovladati tumačenjem EKG-a i pregledom i da možemo da sprečimo da se ovo desi, rekao je dr Vukomanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike