Novi slučaj morbila u Beogradu: Zaražen još jedan četvorogodišnjak

21.02.2024

14:31

0

Kako je navedeno iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u prestonici je zaraženo ukupno devetoro

Novi slučaj morbila u Beogradu: Zaražen još jedan četvorogodišnjak
Male boginje - Copyright Profimedia

Još jedan slučaj malih boginja registrovan je u Beogradu.

- Zaraženo je dete staro četiri godine, vakcinisano. Ukupno je u Beogradu zaraženo devetoro - navedeno je iz Gradskog zavoda za javno zdravlje za Kurir.

Podsetimo, jutros su prijavljena još dva nova slučaja.

- U Beogradu je potvrđeno još dva slučaja morbila. Majka 48 godina starosti, vakcinisana, blaga klinička slika. Muško dete četiri godine starosti, nevakcinisan - rečeno nam je jutros u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Iz "Batuta" podsećaju da su od 7. februara na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.).

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.  

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike