Majka i sin se zarazili malim boginjama: Potvrđeni novi slučajevi obolevanja

21.02.2024

08:39

0

Kako je rečeno, u Zavodu za javno zdravlje, dete nije vakcinisano MMR-vakcinom, dok majka jeste

Majka i sin se zarazili malim boginjama: Potvrđeni novi slučajevi obolevanja
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Beogradu su potvrđena nova dva slučaja zaražavanja malim boginjama, a prema prvim informacijama zarazili su se majka (48) i sin (4).

Kako je rečeno za Telegraf u Zavodu za javno zdravlje, dete nije vakcinisano MMR-vakcinom, dok majka jeste. Majka ima blagu kliničku sliku bolesti.

Sada je u Beogradu ukupno dijagnostikovanih 8 slučaja morbila, a jedan je u Novom Sadu.

Iz "Batuta" podsećaju da su od 7. februara na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.).

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.  

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike