Realizovana redovna obuka borbenih timova 72. brigade za specijalne operacije (FOTO)

10.02.2024

14:15

0

Ministarstvo navodi da je deo jedinice uvežbavao i izvođenje borbenih dejstava na vodi i pod vodom

Realizovana redovna obuka borbenih timova 72. brigade za specijalne operacije (FOTO)
Copyright Tanjug/ Ministarstvo Odbrane i Vojske Srbije

Na više lokacija širom zemlje, u različitim reljefnim i mikroklimatskim uslovima, realizovana je redovna obuka borbenih timova 72. brigade za specijalne operacije.

Cilj ove aktivnosti, koja obuhvata taktička uvežbavanja, obuku u veranju i ronjenju, bojeva gađanja i preživljavanje u prirodi, je očuvanje i dalje unapređenje obučenosti i visokog nivoa borbene gotovosti ove jedinice Vojske Srbije, kao i upoznavanje terena i sagledavanje mogućnosti za izvođenje specijalnih dejstava, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Za potrebe obuke, borbeni timovi su desantirani helikopterima Ratnog vazduhoplovstva i PVO, da bi potom na nepoznatom i teško prohodnom terenu u pokretu rešavali taktičke i vatrene zadatke, pritom se oslanjajući na samostalnu ishranu u prirodi. Po posebno razrađenim scenarijima, pripadnici specijalnih snaga su uvežbavali taktičke radnje izviđačkih organa sa borbom u susretu, izvođenje prepadnih dejstava, diverzija i zaseda, evakuaciju vazdušnim putem i savlađivanje vodenih prepreka i vertikalnih prepreka na kopnu.

Ministarstvo navodi da je deo jedinice uvežbavao i izvođenje borbenih dejstava na vodi i pod vodom, a da je višednevno obučavanje završeno realizacijom taktičke vežbe s bojevim gađanjem iz savremenog naoružanja specijalnih jedinica i sredstava podrške.

Tokom kompletnog procesa obučavanja vršena je provera i ocenjivanje kolektivne obučenosti borbenih timova, a rezultati potvrđuju vrhunski nivo psihofizičke, vatrene i taktičke osposobljenosti pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, njihovu jaku volju, čvrst moral i rešenost da budu udarna snaga Vojske Srbije u službi očuvanja mira i slobode, navedeno je u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike