Ministar Vučević otvorio Inovaciono-edukativni park Centra za razminiranje: "Građani zaslužuju da imaju bezbednu zemlju"

09.02.2024

14:23

0

Vučević je rekao da je otvaranje tog centra najbolji primer saradnje među različitim državnim sektorima koji daje konkretan i dobar rezultat

Ministar Vučević otvorio Inovaciono-edukativni park Centra za razminiranje: "Građani zaslužuju da imaju bezbednu zemlju"
Miloš Vučević i Bojan Glamočlija - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas Inovaciono-edukativni park Centra za razminiranje Republike Srbije u Velikoj Moštanici, rekavši da građani Srbije zaslužuju da imaju bezbednu zemlju, očišćenu od svih zaostalih mina iz prethodnih ratova.

Inovaciono-edukativni park je nekadašnji vojni kompleks "Velika Moštanica" koji obuhvata 16 objekata na površini od tri hektara, koje je Ministarstvo odbrane predalo na korišćenje Centru za razminiranje jula 2023. godine.

Vučević je rekao da je otvaranje tog centra najbolji primer saradnje među različitim državnim sektorima koji daje konkretan i dobar rezultat.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

On je istakao da je Centar za bezbednost važan deo bezbednosti koji je bio neophodan Srbiji.

- Posebno je važno što je centar inovativni i edukativni i što će obučiti ljude koji će obezbediti bezbednost našoj zemlji da očistimo zemlju od različitih mina i zaostalih bombi. Mnogo godina je prošlo od različitih ratova i naši građani zaslužuju da imaju bezbednu državu - poručio je ministar.

On je, pre svega, naglasio da treba očistiti zemlju od zaostalih mina i ostataka bombi od NATO bombardovanja 1999. i početi sa vađenjem nemačkih ratnih brodova iz Dunava kod Prahova, koji su potopljeni još u Drugom svetskom ratu.

Direktor Centra za razminiranje Bojan Glamočlija uručio je ministru Vučeviću plaketu zahvalnice za unapređenje protivminskog delovanja u Republici Srbiji i nesebičnu podršku i pomoć u radu i razvoju Centra.

Glamočlija je istakao da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije prepoznali potrebu Srbije da podrže razvoj humanitarnog razminiranja i da prenosom Vojnog kompleksa Velika Moštanica, koji je pionir u humanitarnom razminiranju u Srbiji, uvodi efikasne metode u proces obuke kadrova.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

- Time se stvara efikasan okvir za razvoj kadrova, pre svega kroz dostupnost međunarodnih standarda, uz međusobnu razmenu iskustava i veština. Unapređenjem kapaciteta Centra za deminiranje želimo da pošaljemo poruku da smo spremni da implementiramo norme međunarodne zajednice i da se kadrovi za obuku mogu osposobljavati u skladu sa najsavremenijim zahtevima - rekao je Glamočlija.

On je istakao da u ovom trenutku od ostataka rata u Srbiji postoje eksplozivna sredstva rasuta na oko 610.000 kvadratnih metara kasetne municije, a trenutno je najteža situacija u Bujanovcu i Užicu, a očišćeni su Kopaonik, Sjenica, Tutin i Niš.

Kako je rekao, na teritoriji Bujanovca ima 390.000 kvadratnih metara na kojima su grupe mina, a nisu klasična minska polja.

Dodao je da neeksplodiranog ubojnog ubojnom materijala ima na oko 18,5 miliona kvadratnih metara.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

 

- To su vojni magacini koji su ili bombardovani ili samo zapaljeni. Trenutno ih imamo u Paraćinu, Kraljevu, Kragujevcu, Vranju, Leskovcu. Avio-bombe, projektili. Trenutno imamo oko 150 lokacija u Srbiji, a uglavnom mislimo na 1999. godinu. To su lokacije za koje znamo da postoje velike avio-bombe koje nisu aktivirane i eksplodirale - rekao je Glamočlija.

Dodao je da je tu i potopljena nemačka ratna flota u Dunavu od Drugog svetskog rata. U oktobru je pokrenut projekat uklanjanja 21 broda i Drugog svetskog rata iz u Dunava.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

- Ovaj projekat će trajati pet godina. Radi ga naša firma - istakao je Glamočlija.

On je rekao da je Centar za razminiranje od osnivanja 2002., izradio 290 projekata čišćenja od mina, očisio površinu od oko 65 miliona kvadratnih metara od mina i uništio više od 49.000 neeksplodiranih sredstava.

Istakao je da je Srbija jedina zemlja u regionu koja izdvaja novac za razminiranje, a da prima donacije i od drugih zemalja.

Kao najveće zadatke u narednom periodu, Glamočlija je naveo razminiranje u Bujanovcu, aerodrom Ponikve i uklanjanje nemačke ratne flotile iz Drugog svetskog rata u Dunavu. Svečanosti otvaranja Centra za razminiranje prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Ministrima Vučeviću i Gašiću zatim su predstavljena najsavremenija sredstva za humano razminiranje. Među njima je bio i domaći inovacioni integrisani navigacioni sistem za detekciju minskih polja MACINS, koji se upravlja bespilotnim letelicama sa daljine i do 2.000 metara, a koji je predstavljen na Sajmu inovacija u Ženevi 2023. godine.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike