Temperatura pada za desetak stepeni: Evo kada će doći do zahlađenja u Srbiji i da li nas očekuje sneg

09.02.2024

07:53

0

Očekuju se veoma izražena jugozapadna strujanja, uz dalji priliv tople vazdušne mase

Temperatura pada za desetak stepeni: Evo kada će doći do zahlađenja u Srbiji i da li nas očekuje sneg
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić/Sava Radovanović

Prethosnih dana u Srbiji smo imali pravo prolećno vreme, a temperature su na istoku zemlje išle i do 23 stepena, što je za 15  više nego što je prosek za ovo doba godine.

Natprosečno toplo vreme zadržalo bi se još nekoliko dana, da bi potom usledila jača promena vremena.

Srbija će u petak i tokom vikenda biti pod uticajem veoma snažnog ciklona sa zapada Evrope i Atlantika, uz naoblačenje. Očekuje se osetniji pad vazdušnog pritiska, uz jak jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima, dok se u košavskom području očekuje jak, na udare i olujni jugoistočni vetar.

Očekuju se veoma izražena jugozapadna strujanja, uz dalji priliv tople vazdušne mase.

Petak će biti najsunčaniji, uz povećanje oblačnosti sa severa. Za vikend se očekuje oblačno, u nedelju sa kišom i pljuskovima u Vovodini, na zapadu, jugu i jugozapadu Srbije.

Maksimalna temperatura biće od 14 do 22°C, u Beogradu do 20°C.

Očekuje se i formiranje sekundarnog ciklona na centralnom Mediteranu i on će doneti Srbiji jaču promenu vremena.
Tanjug/Jadranka Ilić
 

U ponedeljak se u Srbiji očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, a veća količina padavina očekuje se na jugu i jugozapadu Srbije, uz pojavu i pljuskova sa grmljavinjom.

Biće i dalje toplo, maksimalna temperatura od 13 do 19°C, u Beogradu do 17°C.

Jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni, uz prodor hladnog fronta, pa se očekuje i priliv hladnije vazdušne mase, uz zahlađenje do večeri.

U utorak će u svim predelima Srbiji biti oblačno i hladnije sa kišom, dok se sneg očekuje na planinama.

Duvaće severozapadni vetar.

Maksimalna temperatura biće od 8 do 12°C, u Beogradu do 10°C.

Utorak će biti dan kada se očekuje zahlađenje, ali ono će biti takvog oblika da se od srede očekuje vreme u skladu sa kalendarom kada su temperature u pitanju i da će biti hladnije za desetak stepeni u odnosu na period pre. Inače, ovih dana temperature su i za 15 stepeni više proseka za ovo doba godine.

Upozorenje RHMZ

Sunčano i toplo vreme u Srbiji potrajaće do kraja nedelje, a u većini mesta temperature će se kretati od 15 do 23 stepena.

Prema najavi RHMZ-a, sutra i za vikend nas očekuje toplo vreme sa umerenim i jakim južnim i jugozapadnim vetrom, a u košavskom području duvaće jugoistočni vetar, koji će biti najjači u brdsko-planinskim predelima Dinarskog područja, gde se očekuju udari vetra olujne jačine.

Olujni udari košave u nedelju se očekuju i na jugu Banata, kao i u donjem Podunavlju.

Kiša će za vikend pretežno padati na jugozapadu Srbije (naročito u pograničnom delu sa Crnom Gorom), povremeno se očekuje i na severu Vojvodine, ali slabijeg intenziteta, dok će u ostatku zemlje biti lokalna i kratkotrajna pojava, pa se će se zadržati uglavnom suvo.

Slično vreme kao u utorak očekuje se i u sredu, ali će u Vojvodini biti suvo.

U četvrtak će na severu Srbije biti suvo, u ostalim predelima promenljivo oblačno sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom.

U petak će biti suvo.

Maksimalna temperatura u četvrtak i u petak biće od 6 do 10°C, u Beogradu do 8°C.

U periodu od 16. do  20. februara biće suvo i prohladno vreme, uz temperature u skladu sa kalendarom, a ujutro se očekuje i slab mraz.

Inače, ovih dana snežni pokrivač otopio se na svim planinama do 1300 metara nadmorske visine, a Kopaonik meri samo 22 centimetara. Stanje će biti još alarmantnije do kraja sedmice, a situacija bi se mogla poboljšati tek sredinom sledeće sedmice i to uglavnom na višim planinama.

Dakle, nakon vrlo tople prve dekade februara, uz temperature i iznad 20°C, druga dekada doneće postepeno zahlađenje, ali ono neće biti ono pravo zimsko sa snegom u nižim predelima, minimum bar do 20. februara, piše meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.rs.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike