Da li je gotovo sa zimom? Natprosečne temperature, ali hladan talas stiže za Sretenje - do ovog datuma čak ni kiša

06.02.2024

20:38

0

Autor: M. Vu.

U sredu, četvrtak i petak se zadržava suvo, pretežno sunčano ili uz promenljivu oblačnost

Da li je gotovo sa zimom? Natprosečne temperature, ali hladan talas stiže za Sretenje - do ovog datuma čak ni kiša
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Temperaturno prolećni dan u Srbiji! Period izuzetno toplog vremena će se nastaviti i posle 10. februara sve do sredine meseca, a meteorolog Nedeljko Todorović je otkrio kakvo nas vreme očekuje za Sretenje obzirom da će deca imati mini raspust, a zaposleni neradan dan.


Jakih udara hladnoće i snega nema na vidiku narednih 10 dana.

Do 12. februara verovatnoća za padavine je skoro nula posto, a posle toga bi ciklonska aktivnost mogla da donese značajniju kišu i sneg.

U sredu, četvrtak i petak se zadržava suvo, pretežno sunčano ili uz promenljivu oblačnost. Vetar slab do umeren, ponegde i pojačan zapadnih i južnih smerova. I dalje toplo za februar, maksimalna temperatura ponegde oko i preko 20°C.

pritnscreen/RHMZ
 

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da se očekuje postepeni pad temperature, kao i da će najhladnije biti za Sretenje.

- Posle toga se očekuje postepeni pad temperature, ali bez naglog pogoršanja vremena. Krajem nedelje doći će do pojave vetra, dok će od ponedeljka naredne nedelje biti kišovito tokom dva do tri dana, pri čemu će najhladniji dani biti na Sretenje, 15. i 16. februara. Jutarnje temperature tokom ovog perioda kretaće se između 6 i 10 stepeni Celzijusovih, što je blizu ili čak iznad proseka za ovo doba godine - objasnio je meteorolog i dodao:

pritnscreen/RHMZ
 

- Nema naznaka za ozbiljnu zimu, a sneg se očekuje samo u planinskim predelima iznad 1.300 metara nadmorske visine. Nakon 20. februara, ponovo možemo očekivati topliji talas - zaključio je meteorolog Nedeljko Todorović.

Da li je gotovo sa zimom
 

Ne treba računati da je gotovo sa zimom, podseća Todorović i kaže da sneg može pasti i u martu.

- Što bude kasnije, do kraja zime ili početka proleća, niće biti neka velika hladnoća i male su šanse da bude neke prave zime, da nas okuje led - procenjuje Todorović.

Kaže da skijaši najviše vole da kraj zime provedu na planinama, zato što je dan dug – trenutno na Kopaoniku ima oko 25 centimetara snega.

Zbog toplog vremena, do kraja sedmice će se visina snega, tamo gde ga ima – na visinama preko 1.500–1.600 metara – prepoloviti, prognozira Todorović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike