Vlada usvojila: Za lečenje retkih bolesti u 2024. godini - 7.200.000.000 dinara

08.02.2024

17:02

0

Autor: I.K.

Sredstva su namenjena onim pacijentima za koja Republička stručna komisija za retke bolesti donese odluku da je lečenje neophodno i prioritetno

Vlada usvojila: Za lečenje retkih bolesti u 2024. godini - 7.200.000.000 dinara
Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o načinu finansiranja lečenja obolelih od retkih bolesti u 2024. godini kako bi se obezbedio nastavak, ali i započinjanje lečenja tih pacijenata. 

Za ovu svrhu je iz budžeta za 2024. godinu obezbeđeno ukupno 7.200.000.000 dinara.

Sredstva su namenjena onim pacijentima za koja Republička stručna komisija za retke bolesti donese odluku da je lečenje neophodno i prioritetno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nedavno je prilikom susreta sa roditeljima dece obelele od retkih bolesti najavio da će u Programu za Srbiju do 2027. godine posebna pažnja da se obrati na retke bolesti, na inovativne lekove.

-Da ne može da se dogodi da u regionu neki lek bude dostupan pacijentima, a da u Srbiji ne bude dostupan, rekao je Vučić.

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 

 

Podsetimo, država je namenila i tri vrste vaučera koji će biti od pomoći porodicama, bilo da je reč o novčanoj jednokratnoj pomoći, vaučeru za kupovinu lekova i opreme, ili vaučeru za rehabilitaciju.

Kako je nedavno istakla supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Tamara Vučić, Srbija je poboljšala dijagnostiku za 95 odsto bolesti za koje nije postojao odobren tretman. Ona je navela i da Srbija ima sva tri leka za spinalnu mišićnu atrofiju, a biće među prve 3 zemlje u Evropi koje će obezbediti lečenje dece leptira. 

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 

 

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Sanja Radojević Škodrić, takođe je nedavno istakla da je Srbija u poslednjih deset godina povećala ulaganja u genetičke terapije u retkim bolestima, ali i prva uvela lek za cističnu fibrozu. 

-Ove godine budžet za lečenje retkih bolesti je 7,2 milijarde, a izdvaja se i preko Fonda za zdravstveno osiguranje, 10,8 milijardi dinara za 40 bolesti. Broj pacijenata se uvećao, pa se sada leči 693 pacijenta. Broj bolesti 2012. je bio 2, a sada 39 različitih bolesti", kazala je Radojević Škodrić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike