Vraćaju li se učenici na onlajn nastavu? U nekim školama već je počela! Sve oči uprte u jednu instituciju, a evo šta oni kažu...

05.02.2024

20:01

0

U Ministarstvo prosvete da će se preći na onlajn nastavu ukoliko dođe do preporuke Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"

Vraćaju li se učenici na onlajn nastavu? U nekim školama već je počela! Sve oči uprte u jednu instituciju, a evo šta oni kažu...
Copyright Profimedia

Sezona gripa koja je u toku sve je prisutnija među stanovništvom, a tri virusa koja su u opticaju pune ambulante domova zdravlja.

Naravno, sa više obolelih povećava se i broj onih koji odlaze na bolovanja. Nažalost, pojedini oboleli imaju probleme nedeljama a to utiče i na broj zaposlenih u firmama, ali i u obrazovnim ustanovama.

Tako su zbog smanjenog broja zdravih zaposlenih u beogradskoj školi "Nikola Tesla" u Rakovici deo učenika danas popodne morao nastavu da ima onlajn.

- Poštovani roditelji, zbog odusustva velikog broja zaposlenih obaveštavamo vas da će se nastava u "Crvenoj smeni" danas realizovati tako što će učenici od petog do osmog razreda  nastavu pohađati onlajn dok će učenici od prvog do četvrtog razreda nastavu pohađati u školi - glasi poruka koju se neposredno pred početak nastave dobili roditelji učenika "starijih" odeljenja.

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže za 24sedam da nema saznanja da u još nekim školama ima onlajn nastave, ali je uverena da će Ministarstvo prosvete to preporučiti u nekom trenutku.

- Mislim da će biti preporuka ministarstva sigurno. Jer to je jedini način da održite rad u školi a da raspoloživi nastavnici mogu da drže časove onlajn. Jer ovi koji su na bolovanju ne mogu da rade - kaže ona.

Ona je podsetila na to da svake godine u ovo vreme krenu virusi i da se uvek traži produženje raspusta, što se desilo i ove godine.

Profimedia
Ilustracija

- Ali na kraju bude nastava i na kraju se pređe na onlajn. Bilo je dosta bolesnih kada je krenulo drugo polugodište i posle Nove godine. Sada verovatno ima neki drugi talas. Nije isključeno da će to da uzme maha - zaključila je ona.

Sve oči uprte u "Batut"

U Ministarstvo prosvete danas su nam rekli da ne postoji odluka o prelasku škola na onlajn nastavu, a da će se to uraditi ukoliko dođe do preporuke Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Međutim, u "Batutu" još uvek nisu doneli takvu odluku.

- Institut za javno zdravlje Srbije nije dao školama preporuke da pređu na onlajn nastavu. Zatvaranja škola ili prelazak na onlajn nastavu zbog povećane cirkulacije uzročnika tokom sezone respiratornih infekcija ima ograničen uticaj na učestalost respiratornih infekcija, jer se time ne sprečavaju kontakti dece koji se, po pravilu, odvijaju i van škole. Drugačija epidemiološka situacija je bila u vreme epidemije COVID19 - objasnili su u institutu za 24sedam.

Vakcina kao spas

U "Batutu" kažu da je vakcinacija protiv gripa najefikasniji način da se neko zaštiti.

Profimedia
 

- U Srbiji su u sezoni nadzora nad gripom 2023/24 potvrđena sva tri tipa virusa u cirkulaciji: tip A(H1)pdm, A(H3) i B. Cirkulišući virusi su sadržani u dostupnoj vakcini protiv gripa. I dalje se preporučuje vakcinacija protiv gripa kao najefektivniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa - naglasili su u institutu.

Dodaju da četvorovalentna vakcina protiv gripa, koja je u primeni, sadrži dva tipa A virusa gripa i dva tipa B ovog virusa, u skladu sa preporukama SZO za severnu hemisferu i odluci EU za sezonu 2023/2024. godine, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni, za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje gripa u populaciji u sezoni koja je u toku. 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike