Srbija obeležava Svetski dan borbe protiv raka: Novi lekovi na listi RFZO puno doprineli savremenoj sistemskoj terapiji

02.02.2024

16:01

0

Autor: R.M.

Veliki doprinos savremenoj sistemskoj terapiji malignih bolesti postignut je uvođenjem novih lekova na listu lekova RFZO

Srbija obeležava Svetski dan borbe protiv raka: Novi lekovi na listi RFZO puno doprineli savremenoj sistemskoj terapiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srbija se priključila obeležavanju Svetskog dana borbe protiv raka porukom da je potrebno premostiti nejednakosti u lečenju raka, i da ne treba da postoje „zaboravljeni tipovi raka“, kao što je sada slučaj, zaključeno je na konferenciji za medije, u organizaciji Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS). Svetski dan borbe protiv raka obeležava treću godinu kampanje #CloseTheCareGap, sa pozivom Vladama da smanje nejednakosti koje postoje u dostupnosti terapiji raka.

“Veliki doprinos savremenoj sistemskoj terapiji malignih bolesti postignut je uvođenjem novih lekova na listu lekova RFZO, početkom godine. Time se zaista smanjuje nejednakost u lečenju raka u našoj zemlji, pogotovo uvođenjem imunoterapije u lečenju drugih vrsta tumora. UMOS će nastaviti promociju najsavremenijih lekova koji su međunarodno preporučeni, a i dalje nisu na listi lekova“, izjavio je prof. VNS dr sci med Davorin Radosavljević, direktor Klinike za internističku onkologiju, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

„Rak nije jedna bolest već napada mnoge organe i tkiva različitim mehanizmima. Svetska javnost jeste shvatila da se posveti lečenju raka mokraćne bešike, dok je kod nas je rak mokraćne bešike „zaboravljeni rak“ koji sada u svetu ima nove terapijske opcije i daje nadu pacijentima da sa tom opakom bolešću duže i bolje žive. Mi naravno, očekujemo da postane uskoro dostupan pacijentima i u Srbiji“, izjavio je prof. dr sci. med. Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju, Univerzitetski klinički centar Srbije.

„Pacijenti sa rakom mokraćne beške javljaju se kasno, zato apelujemo i veoma je važno da se svako ko primeti neke simtome, a pogotovo krv u urinu da se odmah javi lekaru. Više od 2.500 hiljade ljudi oboli svake godine u našoj zemlji od raka mokraćne bešike, dok za više od 1.000 njih ova bolest ima fatalan ishod, i zato je veoma bitno uvođenje imunoterapije, kao najsavremenijeg oblika lečenja“, izjavila je NS dr sci med Suzana Matković, onkolog, Institut za onkologiju Srbije.

UMOS
 

„Kad saznaju dijagnozu važno je da budu borci, da se ne predaju. Ja sam počeo lečenje imunoteraijom još 2017. godine, i moja poruka je da svako ko primeti neke siptome kao što su krv u urinu, da se odmah javi lekaru.“ izjavio je Tomislav Miletić, pacijent koji se bori sa rakom mokraćne bešike.

Svetski dan borbe protiv raka obeležava se 4. februara, a globalna kampanja #CloseTheCareGap, poziva Vlade da smanje nejednakosti koje postoje u dostupnosti terapija raka. Republika Srbija unazad nekoliko godina čini dostupnim inovativne terapijske opcije, ali potreba za novim efektivnim lečenjem i uvođenjem savremenih opcija za lečenje za mnoge grupe pacijenata i dalje postoji.

UMOS
Dr Davorin Radosavljević

Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) ima za cilj organizovano unapređivanje i razvoj medikalne onkologije i kvalifikovanog i merodavnog učešća i delovanja u funkcionisanju i razvoju sistema zdravstvene zaštite u Srbiji. Osnovali su ga medikalni onkolozi Srbije, koji u skladu sa opštim ciljevima, definišu i realizuju svoje programske aktivnosti i planove rada.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike