Sara ima 10 godina i sama je sklopila "fiću": Nije joj bilo teško 25 meseci da čeka svaki deo za svog ljubimca (FOTO/VIDEO)

29.01.2024

10:31

0

Svakog petka smo iščekivali novi deo za našeg "fiću", kojeg smo sklapali 25 meseci, kaže otac

Sara ima 10 godina i sama je sklopila "fiću": Nije joj bilo teško 25 meseci da čeka svaki deo za svog ljubimca (FOTO/VIDEO)
Copyright RINA

Iako je rođena mnogo nakon što je čuveni "fića" bio statusni simbol bivše Jugoslavije i omiljeno vozilo skoro svih porodica, desetogodišnja Sara Marković iz čačanskog naselja Trbušani vrlo dobro zna svaki detalj na ovom sada već oldtajmeru. Jedna odbična televizijska reklama promenila joj je pogled na "fiće" i poželela je da ima baš jednog takvog u svojoj kolekciji. Ubedila je oca da joj kupi primerak nedeljnika "Zastava", koji u svakom svom broju ima po jedan deo makete "fiće", i da ga sastave.

- Svakog petka smo iščekivali novi deo za našeg "fiću", kojeg smo sklapali 25 meseci. Kad god bih se vratila iz škole, omiljena razonoda bila mi je sklapanje autića. Iako se za svaki deo koji se postavlja dobijalo uputstvo, najteže mi je bilo postaviti kablove, koje je trebalo povezati kako bi sve radilo savršeno - kazala je Sara za agenciju RINA.

Sara se pokazala kao pravi mali majstor, jer je uspela da "fiću" sklopi od A do Š, a na nekadašnjem simbolu države sada sve radi besprekorno.

 

- Apsolutno sve radi kao na pravom "fići" od svetleće signalizacije, motora, spuštanja prozora ručno do pomeranja sedišta i trube. Svaki deo na ovom "fići" koštao je 1.000 dinara, i kada se sabere svaki deo, ovaj "fića" košta pravo bogatstvo, ali sve je vredelo, jer nam je puno srce - ispričala je ova desetogodišnjakinja.

Međutim, da ova Sarina ljubav prema "fićama" nije počela sasvim slučajno, pokazuje to da je i njen otac Dejan stravstveni ljubitelj ovog četvorotočkaša, koji je na desetine takvih limuzina bivše Jugoslavije vaskrsao i provozao drumovima.

- Nekoliko decenija sam ljubitelj ovih sada već oldtajmera. Tokom vožnje i njihove popravke susretao sam se sa raznim problemima, ali sam ih uspešno i rešavao. Najveći problem je bilo naći niklovane delove za "fiću", kao i farove koje samo morao poručivati iz Italije - istakao je njen otac Dejan Marković.

Ali ipak od svih "fića" jedan mu je najdraži - "zeleni fića", jedan jedistveni, kojeg često i mladenci iznajmljuju za fotografisanje.

- Od kada je on izašao iz radionice, nikada nisam dozvolio ni da pokisne. Vozi se samo kada je lepo vreme i na svečanim događajima. I ono što mi je najdraže, mladenci koji su se za svadbu slikali u njemu poželeli su da, kada su dobili dete, ponove to slikanje na istom mestu sa mojim "fićom" - ponosno kaže Dejan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike