Ubistvo zbog "fiće" koje je podelilo građane: Jedni na strani zastavnika JNA, drugi kradljivca automobila!

17.01.2024

10:00

0

Dragan Turudić je sa prozora svog stana ubio Milorada Jovanovića, koji je pokušao da ukrade njegovog "fiću"

Ubistvo zbog "fiće" koje je podelilo građane: Jedni na strani zastavnika JNA, drugi kradljivca automobila!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Jedno od poznatijih beogradskih ubistava dogodilo se u rano jutro na današnji dan pre tačno 50 godina kada je Dragan Turudić, zastavnik JNA, sa prozora svog stana ubio Milorada Jovanovića, koji je pokušao da ukrade njegovog "fiću". Ovaj slučaj podelio je javnost čitave tadašnje Jugoslavije na one koji su podržavali ubistvo, jer je Turudić branio svoju imovinu, i na one koji su ga osuđivali jer je ubio čoveka zbog običnog automobila.

U to vreme ni u policiji nisu korišćeni izrazi poput lopov, kradljivac, pljačkaš. Izraz "pozajmljivač", za osobu koja je obijala bravu na automobilu i odvozila se njime, da bi ga slupala u nekom jarku ili ostavila kad nestane goriva, bio je uobičajen kod nas sedamdesetih godina prošlog veka. Skupocenih vozila, da se preprodaju preko granice ili rasture za delove, nije bilo, a najviše su se vozili "fiće" i "tristaći".

Mladić Milorad Jovanović bio je, kako bi se danas reklo, odranije poznat policiji. Tog 17. januara 1974. godine, oko tri sata ujutru, obio je "fiću" parkiranog u Ulici Tihomira Višnjevca na beogradskoj Zvezdari.

Vlasnici automobila Dragica i Dragan Turudić, zastavnik JNA, kada su čuli startovanje motora, skočili su iz sna i pojavili se na prozoru taman na vreme da vide kako "pozajmljivač" udara u automobil iza sebe u želji da se isparkira. Povikali su na lopova, a on je, umesto da pobegne, izašao iz automobila i krenuo ka njima, psujući ih. Zastavnik je tada iz ormana uzeo svoj službeni pištolj.

Prema dostupnim podacima, svađa je postajala sve žešća, a Jovanović se sve više približavao prozoru na prvom spratu. Dragan Turudić ga je sve češće upozoravao da se smiri i da beži, jer ima pištolj.

Profimedia
Ilustracija

"Pucaj, bre, ako smeš!", izazivao ga je Milorad Jovanović.

Zastavnik je opalio jedan metak u vazduh. "Pozajmljivač" automobila se trgao, povukao se nekoliko koraka natrag, sakrio iza ćoška i zapretio: "A, majku ti tvoju, imam i ja pištolj, čekaj, sad ću da ti skinem glavu s prozora!"

Jovanović je tada načinio pokret rukom kao da vadi pištolj iz džepa. Dragica Turudić je vrisnula od straha. Njen muž je u tom momentu pokušao da se povuče s prozora u sobu, povukao je ruku s pištoljem i odjeknuo je pucanj. Zavladala je grobna tišina, a potom su se začuli muklo stenjanje i psovke.

Dragan Turudić je odmah pozvao komšije i miliciju. Predložio je milicionarima da ranjenog svojim kolima preveze u bolnicu, ali su mu oni rekli da nema potrebe, jer je samo pogođen u ruku. Kada je, međutim, Hitna pomoć stigla, ispostavilo se da je Jovanović pogođen u grudi. Izdahnuo je na putu do VMA.

Jugoslovenska javnost se odmah podelila na one koji su tvrdili da zastavnik nikako nijesmeo da puca zbog "gomile gvožđa", već da je trebalo da pusti momka da mu odveze auto kad je video da ovaj ne odustaje, i na one koji su smatrali da je Turudić imao pravo da brani svoje vlasništvo.

Godine 1974. Vojni sud u Beogradu osudio je Dragana Turudića za ubistvo iz nehata na dve godine zatvora. Posle žalbi i tužioca i odbrane, Vojni sud je odmerio istu kaznu, ali je krivično delo bilo prekvalifikovano kao ubistvo na mah.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike