Ne prelazite prugu i ne krećite se njome! Do nedelje testiranja na delu deonice Novi Sad - Subotica brzinom i do 160 kilometara na čas

25.01.2024

10:29

0

Mernim kolima potreban je čitav kilometar da se zaustave

Ne prelazite prugu i ne krećite se njome! Do nedelje testiranja na delu deonice Novi Sad - Subotica brzinom i do 160 kilometara na čas
Copyright Youtube/Infrastruktura železnice Srbije

Na železničkoj deonici Novi Sad - Stepanovićevo, koja je deo pruge od Novog Sada do Subotice, u toku su testiranja koja se obavljaju uz pomoć specijalnih mernih kola. "Infrastruktura železnice Srbije" upozorava građane da ne pokušavaju da prelaze prugu i kreću se tim delom pruge, budući da je mernim kolima potreban čitav kilometar da se zaustave.

Nenad Stanisavljević iz "Železnica Srbije" kaže za RTS da su testiranja na pruzi između Novog Sada i Stepanovićeva počela u sredu i da će trajati do nedelje.

RTS printscreen
Nenad Stanisavljević

 

Navodi da je reč o kontrolnim merenjima koja se izvode na zahtev izvođača radova na deonici brze pruge kojom će vozovi, kada sve bude gotovo, saobraćati brzinom od 200 kilometara na sat. Merna kola imaju zadatak da izmere sve karakteristike i parametre pruge i koloseka koji su do sada postavljeni.

Podseća da je na brzoj pruzi do sada između Novog Sada i Subotice ukupno postavljeno već 117 kilometara šina.

"Upravo na osnovu iskustava koje imamo, Železnica i izvođači radova sa gradnjom prve deonice od Beograda do Novog Sada, apeluju i upozoravaju građane da će se merna kola kretati više puta dnevno duž deonice Novi Sad – Stepanovićevo do kraja nedelje i da ne pokušavaju da prelaze jer bi na taj način ugrozili svoj život i živote svih onih koji učestvuju u merenjima", kaže Stanisavljević.

Youtube/Infrastruktura železnice Srbije
 

 

Ukazuje na to da je predviđeno da se merna kola kreću brzinom do 160 kilometara na sat i da im je potreban čitav kilometar da bi se zaustavila.

"Čak i ako nekoga vidi na pruzi mašinovođa jednostavno ne može da ukoči i najčešće se takve situacije završavaju tragično", dodaje Stanisavljević.

Navodi da je uloga mernih kola je da se proveri gemotrija koloseka, kvalitet radova i svih drugih parametara na osnovu čega će izvođač, konzorcijum Kineskih železnica sa 50 domaćih srpskih firmi kao podizvođača, mogu da vide da li je sve urađeno kako treba.

Zatvoreni će biti i putni prelazi

Stanisavljević posebno ukazuje na činjenicu da je reč o gradilištu i da građani ne očekuju da se na tom delu pruge kreću vozovi i da zbog toga apeluje na dodatni oprez i da je najbolje da pruzi ne prilaze.

Kaže da će i putni prelazi biti zatvoreni tokom testiranja.

Youtube/Infrastruktura železnice Srbije
 

 

Prema standardu koji je postignut na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad i koji će važiti i za celu deonicu od Novog Sada do Subotice, ukrštanja drumskog puta i železničke pruge neće biti.

"Kada pruga bude završena od Novog Sada do Subotice, neće biti putnih prelaza. Svi putni prelazi koji su ranije postojali će biti denivelisani, što znači da će biti rešeni viaduktima, podvožnjacima, nadvožnjacima čime će se postići najviša bezbednost i u železničkom, ali i u drumskom saobraćaju na ovoj deonici", dodaje Stanisavljević.

Vijadukt kod Vrbasa, najveći objekat na pruzi Novi Sad – Subotica

Kako je naveo, trenutno se na pruzi od Novog Sada do Subotice gradi vijadukt kod Vrbasa dužine gotovo 1.500 metara, najvećem i najznačajnijem građevinskom objektu na toj deonici.

Stanisavljević podseća da se osim polaganja koloseka i izgradnje pruge za velike brzine, gradi još oko 60 različitih objekata koji će biti na pruzi poput tri nove železničke stanice u Rumenci, Lovćencu i Vrbasu.

Očekuje se da građevinski radovi budu gotovi do kraja ove godine, iako je ugovoreni rok avgust 2025.

Tada će, kaže Stanisavljević, krenuti završna merenja brzine vozova.

Podsetio je da je projektovano vreme putovanja vozom od Novog Sada do Subotice 42 minuta. Uz 36 minuta koliko se sada saobraća od Beograda do Novog Sada, na celoj trasi putovaće se oko sat i 15-ak minuta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike