Ukida se smer za fotografa u srednjoj školi? Direktor Grafičko-medijske škole upozorava zašto je to štetno

23.01.2024

13:54

0

Osim Grafičko-medijske škole u Beogradu, nove đake planiraju da upišu Politehnička škola iz Subotice i Tehnička škola "Mileva Marić Ajnštajn" iz Novog Sada

Ukida se smer za fotografa u srednjoj školi? Direktor Grafičko-medijske škole upozorava zašto je to štetno
Copyright 24sedam/N.K.

Posle 35 godina, mali maturanti u listi želja za upis u srednje škole neće moći da upišu obrazovni profil - fotograf. Naime, planom upisa Ministarstva prosvete u školskoj 2024/2025 godini nije predviđen prijem nove generacije učenika, pišu Novosti.

Osim Grafičko-medijske škole u Beogradu, koja je planirala da upiše dva odeljenja ovog obrazovnog profila, po jedno odeljenje planiraju da upišu Politehnička škola iz Subotice i Tehnička škola "Mileva Marić Ajnštajn" iz Novog Sada.

Prema rečima Miloša Bukumire, direktora Grafičko-medijske škole, potrebno je hitno preduzeti mere radi ispravljanja propusta koji može ozbiljno da naškodi srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji, kao i privredi kojoj su neophodni ovi kadrovi iz oblasti fotografije. On ističe da je ove godine u tri škole u Beogradu, Novom Sadu i Subotici trebalo da se upiše 112 kreativnih učenika koji bi hteli da im fotografija bude životni poziv.

-Ove tri škole su uputile i predlog za izradu standarda kvalifikacije za obrazovni profil Tehničar fotografije Agenciji za kvalifikacije, iako je to bila obaveza i dužnost Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kaže Bukumira.

On navodi da je profesionalno bavljenje fotografijom vrlo kompleksno i zahteva sveobuhvatno razvijanje talenta, znanja i veštine kod učenika.

-Bez fotografa u srednjem obrazovanju imamo ozbiljan problem sa kadrom u kompanijama koje se bave medijima. Neupisivanje ovog obrazovnog profila bio bi ozbiljan propust jer se radi o zanimanju koje je nužno u kreativnoj industriji koja beleži rast u udelu BDP Srbije, dodaje Bukumira ističući da za formulisanje ovog standarda kvalifikacije postoji široka podrška svih socijalnih partnera i istaknutih međunarodno priznatih fotografa, koji su spremni da zajedno sa školom rade na standardima i planu nastave i učenja. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike