Profesorka Ivana Janković predaje istoriju putujući sa đacima: "Knjige nam daju znanje, a putovanja iskustvo"

21.01.2024

17:29

0

Mlada profesorka ističe da njen rad objedinjuje četiri ljubavi - prema istoriji, veri, putovanjima i ljubav prema radu sa decom

Profesorka Ivana Janković predaje istoriju putujući sa đacima: "Knjige nam daju znanje, a putovanja iskustvo"
Ivana Janković - Copyright Instagram_stazama.duha

Profesorka istorije, iz Užica, Ivana Janković gostovala je u "Ranom jutru" na televiziji "Hepi" gde je govorila o svom radu sa decom i drugačijem pristupu u nastavi.

Pažnju javnosti ova prosvetna radnica privukla je sadržajem sa svog profila na društvenoj mreži Instagram Stazama duha na kom objavljuje snimke i fotografije sa putovanja. Ivana predaje u nekoliko škola, a svojim radom dokazuje da predmet istorija i te kako može biti zanimljiv đacima, koji i sami učestvuju u kreiranju materijala za pomenutu stranicu, kao i u samim putovanjima.

Instagram_stazama.duha
 

Knjige nam daju znanje, a putovanja iskustvo

- U eri digitalizacije, primetila sam da deca najviše obraćaju pažnju na sadržaje koji su na društvenim mrežama. Mogu sa sigurnošću da tvrdim da moji đaci ne dele mišljenje da je istorija dosadan predmet, njima je nastava interesantna - priznaje Jankovićeva na početku razgovora.

Mlada profesorka ističe da njen rad objedinjuje četiri ljubavi.

 

 

- Imam tu privilegiju da u životu radim ono što volim. Kreirala sam profil Stazama duha, gde sam objedinila svoje četiri ljubavi: ljubav prema istoriji, ljubav prema veri, putovanjima i ljubav prema radu sa decom - govori profesorka Ivana i dodaje:

- Knjige nam daju određeno znanje, a putovanja nam daju značajno iskustvo - priznaje ona, pa otkriva kakva mesta njeni đaci posećuju:

Instagram_stazama.duha
 

- Već sam gostovala u nekim medijima i uglavnom je akcenat bio da posećujemo manastire. Da, posećujemo i manastire, ali posećujemo i važna istorijska mesta. Bili smo na Mačkovom kamenu, na Ceru, naravno, pored svega toga, Studenici, Žiči... Vrlo je važno da se doživi to o čemu učimo. Deci najjači utisak ostavljaju svetinje koje posećujemo.

Ivana ističe učeničke talente 

Profesorka Ivana Janković govorila je kakav odnos ima sa svojim đacima i kako reaguju na gradivo koje savladavaju na ovaj unikatan način.

- Deci je to interesantno. Trudim se da istaknem njihove talente. Neko lepo glumi, neko lepo peva, neko lepo besedi. Svako ističe ono u čemu je dobar i vole da se pojave na društvenoj mreži i da su lepe reakcije ljudi koje nas prate. Istorija tako prestaje da bude dosadan predmet i postaje nešto zabavno.

Na pitanje voditeljke da li svi učenici imaju petice, profesorka kroz smeh ističe da njeni đaci ne uče za ocenu, već iz zadovoljstva i želje za znanjem.

 

 

- Nemaju sve petice. Objektivno govorim, imaju ocene koje zaslužuju. Najbitnije je da ne uče za ocenu, već učenje im postaje zadovoljstvo. Velika je odgovornost na nama prosvetnim radnicima. Ljubav mora biti pokretač u radu i tada nema problema. Deca osećaju da ih poštujete i da ste im posvećeni, te znaju to da vam uzvrate. Imamo odnos uzajamnog poštovanja i lepe saradnje. Kada se šalimo, šalimo se, a kada radimo radimo. Naravno, imamo nezaboravna iskustva na putovanjima o čemu svedoči profil čiji sadržaj zajedno kreiramo - zaključuje Ivana Janković u jutarnjem programu.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike