Roditeljima osnovaca prezentovane prednosti upisa dece u vojne škole: Besplatno školovanje, smeštaj i hrana a čim završe dobijaju posao!

15.01.2024

13:48

0

Autor: R.M.

Vojna gimnazija školuje učenike za nastavak školovanja na Univerzitetu odbrane, dok Srednja stručna vojna škola "1300 kaplara" školuje podoficire za potrebe Ministarstva odbrane

Roditeljima osnovaca prezentovane prednosti upisa dece u vojne škole: Besplatno školovanje, smeštaj i hrana a čim završe dobijaju posao!
Vojska Srbije - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Školska uprava Beograd proteklih dana poslala je na adrese osnovnih škola u prestonici prezentacije koje se odnose na promociju srednjih vojnih škola.

Kako smo uspeli da saznamo, u prezentacijama se nalaze najčešći odgovori o Vojnoj gimnaziji i Srednjoj stručnoj vojnoj školi "1300 kaplara" a ove prezentacije poslate su roditeljima učenika koji uskoro završavaju osnovnu školu.

Objašnjeno je da Vojna gimnazija školuje učenike za nastavak školovanja na Univerzitetu odbrane, dok Srednja stručna vojna škola "1300 kaplara" školuje podoficire za potrebe Ministarstva odbrane.

Objašnjava se da je konkurs za upis u Srednju stručnu vojnu školu otvoren od 15. februara 2024. godine a mogu se prijaviti kandidati oba pola koji ispunjavaju konkursom 

propisane uslove. 

Uslovi se nalaze na sajtu sajtovima Ministarstva odbrane, Univerziteta odbrane i Srednje stručne vojne škole.

Takođe, zainteresovani mogu svake subote od 10.00 do 13.00 časova u sklopu aktivnosti „Otvorena vrata“ posetiti Srednju stručnu vojnu školu i lično se uveriti u kvalitetne nastavne i smeštajne kapacitete. 

24sedam/Goran Sivački
 

 
Što se tiče upisa, kandidati treba da imaju najmanje vrlo dobar uspeh tokom svih razreda osnovne škole i minimalnu vrlo dobru prosečnu ocenu iz vladanja tokom školovanja. Prijemni se 
sastoji iz testa iz matematike i fizike i provere fizičkih sposobnosti. Na sajtu se mogu pogledati testovi iz prethodnih godina. 

Posao na neodređeno

Naglašeno je da po završetku Srednje stručne vojne škole učenici postaju vodnici i primaju u 
profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme u jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Inače, najbolji učenici po završetku ove škole mogu da upišu studijske programe Vojne akademije. U toku službe podoficiri se mogu usavršavati kroz pohađanje različitih kurseva i na taj način napredovati u službi. 

U materijalu se naglašava da je najbolji način pripreme kandidata korišćenje materijala na
internet sajtu škole a za proveru fizičkih sposobnosti predlažu se tablice u kojima su navedeni standardi za svaku od disciplina. 

24sedam/Goran Sivački
 

Ono što je bitno jeste da troškove školovanja snosi Ministarstvo odbrane a obezbeđen 

je besplatan smeštaj i ishrana u internatu, dok je učenicima obezbeđena kvalitetna 
zdravstvena zaštita, udžbenici, školski pribor, vojna odeća i obuća, sportska oprema, novčana primanja od 8.000 do 14.000 dinara (u zavisnosti od uspeha i godine školovanja), troškovi prevoza za vreme raspusta i drugo. 

Ali važno je napomenuti da u slučaju da učenik izgubi pravo školovanja dužan je da nadoknadi troškove školovanja čiji iznos zavisi od vremena provedenog na školovanju.

Sport, jezici, vozačka...

Inače, Srednja stručna vojna škola poseduje Sportski centar i mnogobrojne sekcije kao što su džudo, karate, streljaštvo, plivanje... Učenicima su na raspolaganje raznovrsne vannastavne aktivnosti koje nisu obavezne poput muzičke, retoričke, folklorne, horske a mogu se izučavati i strani jezici.

Tokom školovanja učenici pohađaju obuku u skijanju na Kopaoniku a završetkom 
škole stiču B ili C kategoriju za upravljanje motornim vozilom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike