U tri grada počela obuka vojnika na služenju vojnog roka! Regruti se nalaze u prvoj fazi osposobljavanja

05.01.2024

17:50

0

Vojnici se nalaze u prvoj fazi osposobljavanja, u trajanju od mesec i po dana, koje je identično za vojnike svih specijalnosti

U tri grada počela obuka vojnika na služenju vojnog roka! Regruti se nalaze u prvoj fazi osposobljavanja
Ilustracija - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

U centrima za obuku Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu u toku je realizacija osnovne obuke vojnika koji su služenje vojnog roka započeli početkom decembra prošle godine.

Vojnici se nalaze u prvoj fazi osposobljavanja, u trajanju od mesec i po dana, koje je identično za vojnike svih specijalnosti. Za to vreme vojnici se osposobljavaju za upotrebu ličnog naoružanja, pravilno izvođenje taktičkih radnji u napadu i odbrani i obavljanje dužnosti organa unutrašnje službe.

Oni u ovoj fazi prolaze sadržaje iz taktičke i strojeve obuke, naoružanja sa nastavom gađanja, Pravila službe Vojske Srbije i fizičke obuke, a težište je na praktičnom uvežbavanju individualnih taktičkih radnji i postupaka na bojištu i realizaciji programskih gađanja iz pešadijskog naoružanja.

U nastavku služenja vojnog roka vojnike očekuje provera obučenosti za izvršavanje individualnih zadataka, a zatim i premeštaj u centre za specijalističku obuku, gde će se obučavati za svoje vojnoevidencione specijalnosti.

Zalaganje i postignuti rezultati tokom obuke svedoče o izuzetnoj motivisanosti vojnika da savladaju sve sadržaje obučavanja, a kod mnogih od njih, i o želji da po završetku vojnog roka nastave da služe svojoj zemlji kao profesionalni pripadnici Vojske Srbije.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije
 

Služenje vojnog roka u Republici Srbiji se od januara 2011. godine, na osnovu odluke Narodne skupštine o obustavi obaveze služenja vojnog roka, realizuje po principu dobrovoljnosti. Ovaj model je davao određene rezultate u popuni aktivnog sastava Vojske Srbije, pre svega zbog interesovanja mladih da se po odsluženju vojnog roka zaposle u Vojsci Srbije, ali je imao za posledicu da veliki broj građana ne prođe ni osnovnu obuku za odbranu zemlje.

Imajući to u vidu, kao i opštu bezbednosnu situaciju koja nameće potrebu za daljim snaženjem Vojske Srbije, Generalštab Vojske Srbije je pokrenuo inicijativu za ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca, što bi prema procenama omogućilo jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana.

Ministar Vučević: Služenje vojnog roka je od koristi za celu državu i za sve koji će služiti otadžbini

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da je pokrenuta zvanična inicijativa za ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka i naglasio da je to tema o kojoj će se tek razgovarati. On je istakao značaj toga što posle 13 godina Srbija ponovo odlučuje da li treba reaktivirati obavezno služenje vojnog roka koje bi trajalo kraće nego ranije.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da je pokrenuta zvanična inicijativa za ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka i naglasio da je to tema o kojoj će se tek razgovarati. On je istakao značaj toga što posle 13 godina Srbija ponovo odlučuje da li treba reaktivirati obavezno služenje vojnog roka koje bi trajalo kraće nego ranije.

TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/ NENAD KARLIĆ/
 

- Mi ćemo u danima, nedeljama i mesecima koji su pred nama dobiti odgovor kada da se Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane, ako bude takve političke podrške i političke odluke, spreme za implementaciju. Nama je potrebno i određeno vreme da se infrastruktura pokrene, da kasarne budu pripremljene, da regrutni centri rade na potrebnom nivou – rekao je ministar Vučević i dodao da su Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane pokrenuli inicijativu ka predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije, a potom ka Vladi Republike i Narodnoj skupštini.

Prema rečima ministra Vučevića, 13 generacija u međuvremenu je izašlo iz rezervnog sastava Vojske Srbije i zbog odluke da služenje vojnog roka nije obavezno imamo manju popunjenost.

- Razumejući sve okolnosti savremenog života, ako ova inicijativa bude podržana, biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka u periodu od najviše do četiri meseca. Za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i svakako bezbedniju i sigurniju državu. Naravno da ostaje profesionalni sastav Vojske Srbije, kao nosilac ključnih aktivnosti Vojske, tako da se ne spremamo za ratove i ni za kakve sukobe. Smatramo da je ovo od koristi za celu državu, za celo društvo i za sve koji će sutra služiti vojni rok, jer će se sigurno bolje osećati i biti na ponos cele otadžbine i njihovih porodica, a i ja se radujem razgovoru o ovoj temi – poručio je ministar odbrane i dodao da bi Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane bili spremni da u kratkom roku prime prve regrute, ukoliko bi bila doneta takva odluka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike