Izlio se Dunav u Novom Sadu: Očekuje se opadanje, a evo i kada

03.01.2024

12:42

0

Juče je vodostaj Dunava bio na 562 centimetara, prema prognozama RHMZ-a, danas će on dostići svoj vrhunac odnosno 568 centimetara

Izlio se Dunav u Novom Sadu: Očekuje se opadanje, a evo i kada
Dunav - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Već nekoliko nedelja, vodostaj Dunava raste, a u mnogim mestima, prešao je granicu redovne odbrane od poplava. Na nekim mestima, u Novom Sadu, reka se već izlila.

Božidar Beloš kaže za RTS da će značajno opadanje uslediti u narednim danima. Kod Beograda se ne očekuju značajni problemi, kaže hidrolog Dejan Vladiković.

Dunav je na nekim mestima izašao iz svog korita, u mestima koja su u blizini reka, poput Ribarskog ostrva, Kamenjara, Šodroša, Oficirca, Bećarca i Štranda, ali je ovaj vodostaj još uvek daleko od granice vanredne odbrane od poplava.

Tokom jučerašnjeg dana vodostaj Dunava je bio na 562 centimetara, prema prognozama RHMZ-a, danas će on dostići svoj vrhunac odnosno 568 centimetara.

Božidar Beloš iz "Voda Vojvodine" rekao je za RTS da je vodostaj jutros u sedam sati iznosio 575 centimetara, što je porast za 13 centimetara u odnosu na juče.

- Očekuje se da će u toku 24 sata doći do nekog manjeg porasta od ovog. To bi trebalo da bude dan kada će se dostići pik ovog talasa kod Novog Sada - napominje Beloš.

Tanjug/Tamas Kovacs/MTI via AP
Dunav se izlio i u Budimpešti

Beloš je rekao da će posle toga sigurno uslediti dan ili dva stagniranja, oko nule, jedan centimetar gore-dole, da bi posle toga došlo do značajnijeg opadanja u narednim danima.

Najugroženija područja su špic Ribarskog ostrva, Kamenjar, vikend naselja duž cele obale su pod vodom, zatim ritovi koji se nalaze na desnoj strani sremačkog dela toka Dunava, Koviljko-petrovaradinski rit na levoj strani ispod Novog Sada. Sve je to pod značajnom količinom vode.

Granica redovne odbrane probijena

Granica od 450 centimetara redovne odbrane od poplava je probijena pre nekoliko dana.

Beloš kaže da je 450 granica za proglašavanje redovne odbrane na desnoj strani Dunava, a za levu stranu reke ona je 550 – i tu su proglašene mere redovne odbrane, a one se zansivaju na redovnom osmatranju i obilaženju svih deonica, sektora, izveštavanju o promenama ili problemima do kojih dolazi na tim sektorima.

- Mi smo u toku vikenda i za vreme praznika sve to odradili i konstatovali određene poteškoće, pre svega, na zatvaranju nekih ustava za ispuštanje atmosferskih voda koje nisu izvesno vreme korišćene i to je dobar test za predstojeći period kada se mogu očekivati viši vodostaji nego što je ovog momenta u Novom Sadu da se sanacije i male popravke odrade u predstojećem periodu - istakao je Beloš.

Prema njegovim rečima, nije evidentirano da je za Novu godinu bila ovakva situacija.

- Uzrok su relativno povišena temperatura sa povišenim atmosferskim padavinama pa to utiče i na delimično topljenje snega na Alpima - zaključio je Beloš.

Kod Beograda se ne očekuju značajniji problemi

Govoreći o beogradskim rekama, hidrolog Dejan Vladiković rekao je da se sutra u Zemunu očekuje vrh talasa.

Kod Beograda se ne očekuju značajni problemi, postoje tačke koje su ugroženije kao kod  Nebojšine kule, zatim naselje Partizan na Adi Ciganliji, ali se ne očekuju problemi kao kod Novosađana, ističe Vladiković.

"Sledećih deset dana očekujemo da će Dunav biti u manjem opadanju, a novi porast na reci Savi zbog kiša u Sloveniji, i na području Gorskog Kotara, ali mnogo manje nego prethodni talasi", zaključio je Vladiković. 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike