Oglasio se "Batut": Ukoliko je ishrana neumerena tokom praznika, može se ugroziti zdravlje

28.12.2023

09:52

0

Održavanje zdravih navika podrazumeva da u toku dana imamo redovne obroke i da budemo umereni u hrani, bez obzira na to što su praznici

Oglasio se "Batut": Ukoliko je ishrana neumerena tokom praznika, može se ugroziti zdravlje
Copyright Profimedia

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" izdao je uputstvo o tome kakva ishrana treba da bude u vreme novogodišnjih preznika, jer ukoliko je neumerena, može da dođe do ugrožavanja zdravlja. Kako su saopštili, u ovom periodu je smanjena fizička aktivnost, manji je unos svežeg voća i povrća, a obroci su obično kalorični i često se zaboravlja na umerenost u ishrani.

"Pored povećanja telesne mase, može doći i do hipertenzije, do povećanja vrednosti holesterola, triglicerida, šećera u krvi. Imajući sve ovo u vidu, ne bi trebalo da zaboravimo na umerenost u ishrani i na pravilno raspoređene obroke u toku dana i u ovom prazničnom periodu", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, greška koju građani prave tokom praznika je da ručak ili večeru čekaju, kako su naveli, "prazog" stomaka.

"Ukoliko preskočimo doručak ili ručak, bićemo gladni i sigurno nećemo biti umereni u ishrani. Umesto da odaberemo manje količine nekoliko jela, mi ćemo se prejesti i naredni dan ćemo dočekati sa osećajem težine i nadutosti u stomaku.

Vremenom, ako se na taj način hranimo iz dana u dan, postoji mogućnost da dođe do ranije pomenutih posledica po zdravlje", dodaje se u saopštenju.

Održavanje zdravih navika podrazumeva da u toku dana imamo redovne obroke i da budemo umereni u hrani, bez obzira na to što su praznici.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike