Nema ko već nije bolestan: Sve je više obolelih od gripa ali i korone, evo koji su simptomi!

27.12.2023

13:27

0

U Beogradu se beleži blagi porast oboljenja sličnih gripu

Nema ko već nije bolestan: Sve je više obolelih od gripa ali i korone, evo koji su simptomi!
Copyright Profimedia

U Srbiji je prošle nedelje prijavljeno 9.308 slučајеvа оbоljеnjа sličnih gripu i registrovan je srеdnji intеnzitеt аktivnоsti virusа gripа, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

U pоrеđеnju sа prеthоdnоm nеdеljоm bеlеži sе blаgi pоrаst brоја оbоlеlih. Najviše obolelih je u Brаničеvskоm, Zlаtibоrskоm i Srеdnjоbаnаtskоm оkrugu. Virus je najviše pogađao decu i mlade.

U cirkulaciji su sva tri tipa virusа gripа: A(H1), A(H3) i B. Grip je ove godine stigao ranije nego što je uobičajeni. Potvrđen je na tеritоriјi Јužnоbаčkоg, Kоlubаrskоg, Mаčvаnskоg, Јužnоbаnаtskоg, Pоmоrаvskоg i Bоrskоg оkrugа, kао i nа tеritоriјi Grаdа Bеоgrаdа.

I u Vojvodini se beleži rastući trend oboljenja sličnih gripu i akutnih respiratornih infekcija. U severnoj pokrajini u cirkulaciji su dva tipa virusa gripa A (H3) i A (H1).

U Beogradu se beleži blagi porast oboljenja sličnih gripu. U Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da je u protekloj nedelji registrovano 498 slučajeva oboljenja sličnih gripu, dok je u nedelji koja joj je prethodila bilo 469 obolelih.

Profimedia
 

 

I dok broj obolelih od gripa raste, smiruje se situacija sa akutnim respiratornim infekcijama. U protekloj nedelji detektovano je 16.450 obolelih, dok je u nedelji koja joj je prethodila bilo 18.296 obolelih.

Grip kod mladih

Epidemiolog dr Mila Paunić iz Studentske poliklinike u Beogradu kaže da imaju više pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu.

- Još nismo radili laboratorijske analize, planiramo posle Nove godine sa Gradskim zavodom za javno zdravlje. Međutim, po kliničkoj slici vidimo da ima više respiratornih infekcija koje liče na grip - navela je Paunić.

Institut Batut je potvrdio da su u cirkulaciji tri tipa virusa gripa, a Paunić kaže da su verovatno oni u cirkulaciji i kod mladih.

Simptomi A(H3) virusa

Ističe da je podtip virusa gripa A (H3) nešto intenzivniji od ostalih podtipova.

- On daje malo ozbiljniju kliničku sliku. Izraženiji su simptomi - povišena temperatura, intenzivniji kašalj, malaksalost. Međutim, pravila nema. Mi sada imamo neke infekcije koje dugo traju, sa dugim kašljem. Imamo udružene virusne i bakterijske infekcije. Definitivno je sada šarolika slika respiratornih infekcija - navela je ona za Euronews Srbija.

Dodaje i da vreme pogoduje tome, da su temperature dosta visoke za ovo doba godine. Osim akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu Paunić kaže da ima dosta obolelih i od kovida.

"Pozitivnost na kovid je više od 20 odsto, što se smatra veoma visokim", navela je ona.

Profimedia
 

Nije kasno za vakcinaciju

Lekari kažu da je najbolja zaštita od gripa vakcinacija. Imunizacija u Srbiji počela je početkom oktobra. Svi koji nisu primili zaštitu, mogu to da urade u svojim domovima zdravlja.

Programom obavezne imunizacije definisane su kategorije koje mogu da dobiju vakcinu protiv gripa o trošku države, a to su trudnice, zatim stariji od 65 godina, deca starija od 6 meseci ukoliko imaju teška hronična oboljenja, članovi porodice osoba koje zbog svoje bolesti ne smeju da dobiju vakcinu, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, zdravstveni radnici kao i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalno-zdravstvene zaštite.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve, tri nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje imuniteta varira između šest i 12 meseci. Iz Batuta navode da vakcine imaju različitu efikasnost prema uzrasnim kategorijama, ali da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i smanjuje mogućnost komplikacija.

Simptomi gripa su povišena temperatura, bolovi u mišićima, slabost, malaksalost, bolovi u zglobovima, kašalj. Virus traje pet do sedam dana. Kod starijih, hroničnih bolesnika, kod imunokompromitovanih na virusnu infekciju može da se nadoveže bakterijska infekcija, što dovodi do bakterijske upale pluća, a kod dece upala uha i upala sinusa.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike