On ima dva imena i dva prezimena! To nije najčudnije u Srbiji, matičarka otkriva koliko imena možete da date deci

26.12.2023

21:40

0

Matičarka Gordana Zorić ističe da po zakonu dete može da ima ograničen broj imena i prezimena

On ima dva imena i dva prezimena! To nije najčudnije u Srbiji, matičarka otkriva koliko imena možete da date deci
Stefan Milan Paunović Mirić - Copyright Screenshot:TV Prva

Promene u trendovima imenovanja dece su česte i reflektuju kulturne promene, uticaje medija, kao i individualne preferencije roditelja. Tradicionalna imena poput Jelena, Milan ili Dragan postepeno gube popularnost, dok se sve više roditelja odlučuje za imena koja su nekonvencionalna ili imaju strane korene, poput Auru, Dantea ili Voljena.

Takođe, davanje dece dva imena ili dva prezimena postaje sve učestalije, često kao način da se sačuva sećanje na prece ili zbog kombinovanja različitih porodičnih linija. Primer kao što je Stefan Milan Paunović Mirić, koji nosi dva imena i dva prezimena, a zovu ga po prvom imenu, dok mu sva četiri imena stoje u ličnoj karti, ilustruje ovu pojavu.

"Roditelji su se složno dogovorili da bude jedno ime i jedno prezime, Stefan Mirić, međutim deda sa majčine strane se umešao jer nije želeo da mama bude poslednja Paunović, zbog porodične istorije pa su se tako dogovorili da imam dva prezimena. Do drugog imena je došlo tako što mi se kum zvao Milan, kao i i deda, pradeda i pop pa su se odlučili da mi kršteno ime bude Milan”, objasnio je Paunović Mirić.

Međutim, matičarka Gordana Zorić ističe da po zakonu dete može da ima ograničen broj imena i prezimena.

“Zakon kaže da na ovim našim prostorima kada se beba rodi može da ima jedno ime i dva prezimena ili dva imena i jedno prezime i nikako drugačije. Znači ukupno tri. Na roditeljima je da biraju”, objašnjava Gordana Zorić.

Ona je istakla i da roditelji često ne razmišljaju da li će dete sutra imati problem zbog neobičnog imena.

“Sećam se da je bio bračni par koji je detetu dao ime Mesec. Mi smo se pitali kako će zvati dete, a vrlo brzo su roditelji došli da mu promene ime. Još neka neobična imena koja smo imali bila su Dan i Krum", objasnila je ona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike