Češke vlasti uvode nove mere posle masakra na univerzitetu: Evo šta se dešava sa srpskim studentima!

23.12.2023

11:21

0

U Pragu su pojačane mere bezbednosti

Češke vlasti uvode nove mere posle masakra na univerzitetu: Evo šta se dešava sa srpskim studentima!
Copyright Foto: Printskrin TV Prva

Ministarka - savetnik ambasade Srbije u Češkoj Lepša Štulić izjavila je da u Pragu nema srpskih studenata među povređenima i poginulima.

- Nema srpskih studenata među povređenim i poginulima. Oni nisu bili ugroženi. Na tom fakultetu su četiri naša studenta. Tri doktoranata, i jedan na studijama. Svi su dobro, na vezi su sa ambasadom, i nisu bili ugroženi - kazala je Štulić za televiziju Prva.

Dodaje da su u Pragu pojačane mere bezbednosti.

- Ovde su otkazane novogodišnje i božićne aktivnosti. Danas su se pojavile informacije da je uz saglasnost roditelja objavljen identitet 5 žrtava. Među njima je i jedna profesorka sa univerziteta. Najvažnije za nas je, podvlačim da nema poginulih i povređenih državljana Srbije. Ako neko oseća potrebu da nam se javi neka nas pozove. Ovde su pojačane mere bezbednosti. Određeni kulturni programi se ograničavaju, a univerziteti su istakli da će preduzeti nove mere. Pojavile su se informacije da je on legalno posedovao dozvolu za oružje. Češka ima zakon koji je među povoljnijima kada je reč o oružju, a za sada nema informacija da li će se raditi na tome da se smanjuje i oduzima oružje.

Podsetimo, u četvrtak, 21. decembra, došlo je do masovne pucnjave na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu, u kojoj je David Kozak (24) ubio najmanje 14 ljudi i ranio na desetine građana.

Masovni ubica ranio je tokom krvavog pira 30 osoba, a on je istog dana ubio i svog oca. 

Podaci o žrtvama prikupljeni su od strane češkog portala Seznam zpravy, koji naglašava da su identiteti pet ubijenih mladih žena objavljeni uz suglasnost njihovih porodica.

Ko je bio David Kozak?

Hladnokrvni ubica koji je samo želeo da ubija iz zadovoljstva bio je student na Institutu za svetsku istoriju Karlovog univerziteta.

Neposredno pre napada ubio je svog oca u selu Hostounj, 20 kilometara zapadno od Praga, a onda se uputio prema centru grada.

Kozak je bio nagrađivani student s diplomskim radom o revolucionarnim događajima u Krakovu iz 1846. godine.

Kolege sa fakulteta opisale su ga kao mirnu i introvertnu osobu koja nije pokazivala želju da se druži sa drugima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike