Počela zima! Očekuju se najduža noć i najkraći dan u godini, ali obdanica od danas sve duža

22.12.2023

07:33

0

Autor: M. Vu.

Noćas se obeležava zimski solsticij, jedan od značajnih astronomskih trenutaka kada Sunce dostiže svoju najjužniju tačku u svom kretanju

Počela zima! Očekuju se najduža noć i najkraći dan u godini, ali obdanica od danas sve duža
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Zima je ove godine zvanično počela u petak 22. decembra, ujutru u četiri sata i 27 minuta. 

Sunce će u Beogradu izaći u 7.13, a zalazak je u 16 časova, što znači da će obdanica trajati osam sati i 47 minuta, a noć 15 časova i 13 minuta.

Noćas se obeležava zimski solsticij, jedan od značajnih astronomskih trenutaka kada Sunce dostiže svoju najjužniju tačku u svom kretanju. To označava zvanični početak zime na severnoj hemisferi, pri čemu se danas očekujeu najduža noć i najkraći dan u godini.

Zimski solsticij se obično događa u rasponu od 20. do 23. decembra, a njegov datum može varirati. Ovaj događaj ima poseban značaj jer označava prekretnicu u godišnjem ciklusu, signalizirajući prelazak u period kada će dani postepeno postajati duži, a noći kraće.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ova astronomski važna tačka često se doživljava kao simbol obnove i novog početka. Nakon zimskog solsticija, svetlo Sunca postaje sve izraženije, donoseći sa sobom nadu za duže, svetlije dane i povratak toplijih meseci.

Zimski solsticij je vekovima bio značajan datum u mnogim kulturama širom sveta, obeležen različitim obredima i proslavama koji slave prelazak u novi period i ponovno rađanje prirode.

Zbog kratkog dana u mnogim drevnim kulturama 21. decembar se slavio kao dan smrti i ponovnog rođenja božanstava koja su simbolizovala plodnost, svetlost i Sunce.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike