Nastavlja se manija vožnje u kontrasmeru! Advokat Okanović: Prekršioce odmah kod dežurnog sudije i direktno u zatvor na dva meseca

21.12.2023

20:01

0

Autor: R.M.

U poslednja dva meseca snimljeno 10 slučajeva nasilničke vožnje u kontrasmeru

Nastavlja se manija vožnje u kontrasmeru! Advokat Okanović: Prekršioce odmah kod dežurnog sudije i direktno u zatvor na dva meseca
Copyright Profimedia

Od početka prošlog meseca čak 10 vozača snimljeno je kamerama da vozi u kontrasmeru, a poslednji slučaj desio se na auto-putu Beograd - Niš.

Naime, saobraćajna policija je sa automobilom presretačem zaustavila i isključila iz saobraćaja vozača (31) kod Ostružnice.

- Prilikom kontrole utvrđeno je da je vozač upravljao vozilom sa probnom vozačkom dozvolom, da je bio u stanju potpune alkoholisanosti jer je upravljao vozilom sa 2,17 promila alkohola u organizmu, kao i da je bio pod dejstvom kokaina - piše u saopštenju na Instagram nalogu MUP-a.

U MUP-u su naglasili da je ovaj slučaj završen hvatanjem počinioca zahvaljujući prijavi građana da se vozilo kreće u suprotnom smeru i pozvali da "u svakoj prilici dostave saznanja o nebezbednom ponašanju u saobraćaju".

Međutim, sličan slučaj koji je snimljen nedavno pokazao je da ovakve situacije nisu uopšte naivne. Naime, na auto-putu Miloš Veliki, na potezu Obrenovac - Surčin u smeru ka Beogradu kod nadvožnjaka Jakovo, desio se stravičan sudar u kome je poginuo vozač kola koja su se kretala u kontrasmeru.

S druge strane, teško je povređena žena koja se kretala regularno a sudar je bio direktan.

Nakon toga je u novembru sledio niz snimaka gde su se vozači našli u kontrasmeru. Među najbrutalnijima je otac deteta (8) koje je sedelo na zadnjem sedištu, dok se on kretao u kontrasmeru na auto-putu Beograd-Niš, blizu isključenja za Vodanj.

Dva meseca zatvora

Naravno, ovaj crni niz je nastavljen pa gotovo da nema nedelje da se barem jednom ne zabeleži ovakav slučaj. Šta se dešava sa vozačima teško je pretpostaviti.

Advokat Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za 24sedam da bi ovo trebalo da se tretira kao nasilnička vožnja.

- Ili da se čak tretira kao krivično delo. To treba videti na nivou tužilaštva i sudova - kaže on.

 

 

Prema njegovom mišljenju, za ovakvu vožnju bi trebalo automatski uvesti zatvorsku kaznu.

- Ako bi to bila umišljena radnja, znači ne pričam o tome da zbog pogrešno postavljenje signalizacije neko greškom uđe u kontrasmer, onda bi to trebalo da se izrekne maksimalna kazna od 2 meseca zatvora. I to da se sprovede po skraćenom postupku! Da se ide kod dežurnog sudije i odmah osudi na da meseca zatvora, i odmah izvrši kazna. Znači, iz sudnice odmah u zatvor - kaže Okanović.

Ipak, zbog ovako velikog broja vozača koji voze u kontrasmeru postavlja se pitanje da li su svi auto-putevi dobro obeleženi, odnosno da li postoji mogućnost da neko slučajno pogreši zbog loše signalizacije.

Okanović kaže da postoji.

- Moguće je da promaše smer. Imate mesta gde nije dobro postavljena signalizacija - dodao je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike