Novi bizaran trend: Kupuju deci cipele sa štiklom! Ortopedi objasnili koliko je to opasno!

18.12.2023

19:45

0

Autor: R.M.

U moru bizarnosti pojavio se novi trend a to su bebi cipelice sa štiklom

Novi bizaran trend: Kupuju deci cipele sa štiklom! Ortopedi objasnili koliko je to opasno!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Slučaj da mlade majke u Srbiji sledeći mnoge bizarne trendove sa društvenih mreža šminkaju svoju žensku decu ili ih vode u spa-centre nije više čak ni novost.

Međutim, u moru bizarnosti pojavio se novi trend a to su bebi cipelice sa štiklom! Naime, na mreži X povela se polemika o fotografijama na kojima se vidi dete na čijim se nogama nalaze cipelice sa štiklom. Može se pretpostaviti da dete još uvek ne hoda, pa su ove cipele više kao neki modni detalj, ali je činjenica da su mnogi korisnici mreže negativno reagovali.

Veliki broj ljudi ocenio je ovaj trend kao "užas".

- Sve ono što je nekad bilo bolesno i jadno, sada je top i moderno. Ljudski rod je počeo da komplikuje život, i pravi debile od dece, deca nisu kriva, ali nekad pomislim da je sve ono što se dešava (katastrofe i sl.) samo neka kazna. 

Bože pomozi samo! - napisao je jedan korisnik.

Nizali se u komentari tipa "jezivo", "grozota", "ružno", "morbidno" i zanimljivo da niko nije imao opravdanja za ovaj trend.

Cipele i u našim prodavnicama

Međutim, da stvar bude gora u našim prodavnicama se mogu pronaći cipele na štiklu od oko 5 centimetara za devojčice od desetak godina starosti.

Ortopedski hirurg prof. dr Duško Spasovski kaže za 24sedam da deci nije potrebno stavljati povišenje pod petu, sem u slučajevima kada postoji zdravstveni razlog.

- Ono što koristimo u ortopediji nisu cipele sa štiklom, već ako je neka noga kraća od druge dodaje se uložak pod petu - objašnjava doktor.

On naglašava da obuća sa štiklom nije komforna, a posebno ne za decu. On je rekao i da zbog toga što nije stabilna, ova obuća može dovesti čak i do povreda usled pada.

- Nije komforna a nije ni stabilna. Treba savladati hod u štiklama i zato ih žene nose tek kada odrastu i imaju stabilnost hoda. A sem toga, ljudski hod kod zdrave dece treba da bude kako se hoda bosonog i treba da bude oslonac na stopalu a ne samo na prstima - objasnio je dr Spasovski.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike