Isidora ima 28 godina, a obišla je 47 država i preko 300 gradova! Ali u jednu malu zemlju se zaljubila: Osetila sam veliku ljubav i toplinu!

16.12.2023

20:16

1

Novac zarađen od manekenstva ulagala u putovanja kako bih videla i otkrila nove države i kulture

Isidora ima 28 godina, a obišla je 47 država i preko 300 gradova! Ali u jednu malu zemlju se zaljubila: Osetila sam veliku ljubav i toplinu!
Copyright Privatna arhiva

Isidora Stefanović ima samo 28 osam godina a do sada je bila u čak 47 država na 3 kontinenta i posetila više od 300 gradova!

- Prvo veće putovanje bilo je u Maroko, išli smo autobusom sa obilaskom još 4 države – Italije, Španije Portugalije i Francuske. Moja mama, koja je takođe veliki ljubitelj putovanja, videla je ponudu za ovu turističku avanturu i mi smo krenule. Na putovanju, koje je trajalo punih 17 dana sam upoznala sjajne ljudi, a neki su mi i dan danas prijatelji. Sa nekima sam u međuvremenu, deleći istu strast, proputovala skoro celu Evropu i dobar deo Azije - počinje priču za 24sedam Isidora.

A da vidi mnogo država pomoglo joj je i to što se 8 godina bavila profesionalno manekenstvom. Ali bi pare koje je zarađivala opet trošila na putovanja.

Privatna arhiva
 

- Imala sam prilike da po par meseci boravim u Italiji, Turskoj, Grčkoj i Libanu. Turistički obilazak neke države i boravak u državi zbog poslovnih obaveza su dve potpuno drugačije stvari. Kada aktivno radiš ne ostaje ti puno vremena u kom možeš obilaziti lepote destinacije na kojoj si, to je uvek u nekoj jurnjavi. Shvativši koliko mi to nedostaje, zarađen novac sam uvek ulagala kako bih videla i otkrila nove države i kulture, stekla mnogo uspomena i doživela trenutke radosti kojih ću se zauvek sećati - priča naša sagovornica.

Najduže bila u Turskoj

Zanimljivo je da se najduže zadržala u Turskoj, tačnije Istanbulu.

- Istanbul je veliko modno tržište i tamo sam više puta boravila po par meseci. Turci su vrlo gostoprimljivi, nisu sitničavi i lepa reč i gvozdena vrata otvara. Grad je nestvaran, u prečniku od 300 kilometara živi 20 miliona ljudi te je uvek i svuda gužva, vozi se divlje i brzo. Grad pruža velike mogućnosti za zabavu i uživanje ali najlepše je sedeti na Bosforu i piti belo vino. Turska je država u kojoj niko neće ostati gladan, a specijaliteti koje nudi veliki su izazov modelima koji moraju ostati u top formi - priča Isidora.

Privatna arhiva
 

- Istanbul sam doživela i zimi pa u januaru njegova blaga klima ima prosek temperature oko 15 stepeni a i leti, kad smo u avgustu na plus 40 razmišljali da iznesemo dušek i spavamo na terasi - dodaje ona.

Na svojim putovanjima imala je priliku da upozna ne samo puno različitih ljudi, već i da vidi razne običaje i pravila. Jedna država joj je posebno ostala u sećanju.

- Vrlo interesantne običaje i zakone ima Singapur, tamo je pušenje zabranjeno i napolju, plaća se velika novčana kazna ako se ne pusti voda u javnom toaletu i isećiće ti ruku ukoliko se nešto ukrade! - objašnjava Isidora.

 

Vijetnam najdraži

Međutim, jedna država i njeni građani ostavili su joj poseban utisak i od svih u kojima je bila, ovu je izdvojila. 

- Ubedljivo najjači utisak na mene je ostavio Vijetnam, to je država sa najtoplijim ljudima u kojoj termin ljudskost dobija potpuno novo značenje. To je država prepuna ljubavi i topline, to je narod koji je preživeo pakao za vreme Vijetnamskog rata a ostao toliko drag, vedar i nasmejan. Njihovu kulturu najbolje bih opisala sledećim primerom koji sam doživela - ako rezervišete prevoz od tačke A do tačke B, prevoznik koga ste iznajmili će pozvati i svoja dva konkurenta pa ćete se od tačke A do B voziti iz 3 puta kako bi sve tri prevozničke kuće zaradile a ne samo jedna - ispričala je ona.

Top 5 zemalja i najlepši grad na svetu

Isidora je izdvojila pet zemalja u kojima bi živela, kao i grad koji joj je, sa čime će se mnogi složiti, najlepši na svetu.

- Prva svakako Vijetnam, zatim Jordan koji me je takođe oduševio svojom kulturom i prirodnim lepotama, na treće mesto bih stavila Portugaliju – državu u kojoj se nalazi najzapadnija tačka Evrope i nestvarno lepi Lisabon na ušću reke Težo u Atlanski okan. Četvrto mesto bih dodelila Danskoj i čarobnom Kopenhagenu, jednom od najlepših gradova Evrope koji može da se pohvali državom u gradu, hipi komunom Kristijanijom za koju je potreban pasoš 😊I ne mogu da ne pomenem definitivno najlepši grad na svetu a to je Pariz, mislim da bi svaki dalji opis bio suvišan - rekla je ona.

Ova naša svetska putnica doživela je puno stvari, a neke od njih bile su krajnje neobične pa čak i napete.

- U poseti gradu Petra u Jordanu, prisustvovala sam velikoj pobuni Beduina protiv policije. U mirnoj šetnji kroz Petru, u kojoj hipnotisano posmatram ostatke starog izgubljenog grada, odjednom niotkuda kreće sukob policije sa Beduinima u kojoj leti kamenje, diže se prašina i masa nezadovoljnih beduina se povećava. Policija počinje da guši pobunu fizičkim napadima na Beduine, oni kreću da beže, pa nastavljaju da gađaju kamenicama policiju.. tuga, vrištanje, i gomila turista koja u panici beži kako neki kamen ne bi zalutao u njih. A među njima i ja sa dve drugarice jednako uspaničene i preplašene. Na kraju kada je sve prošlo, saznali smo da se takvi događaji neretko dešavaju jer Jordanska vlada hoće da uvede poreze Beduinima koji tu žive i rade, prodaju turistima različite suvenire, slikanje sa kamilom i druge turističke aktivnosti. Dok beduini smatraju da je to njihov grad u kom ne žele ni policiju, ni vladu, i da država nije ni marila za njega dok nije postao turistička atrakcija. A sada imaju plan samo da od njega zarade - objasnila je Isidora.

Privatna arhiva
 

 

Najradije bi živela na obali mora, ali da je narod sličan našem

Kao nekoga ko je obišao tolike zemlje i gradove, pitali smo je i gde bi najradije živela. Kaže da je to obala mora, a nikako mesto gde su niske temperature, ali gde je narod sličan našem.

- Volela bih da živim na obali mora u državi sa blagom klimom. To bi svakako bila Španija ili Portugalija. Kultura i mentalitet ovih naroda mi odgovaraju i prilično su, srodni sa našim. Nikako ne bih mogla da živim u Rusiji, a ni u skandinavskim zemljama. I pored dragocene ruske kulturne zaostavštine i izuzetne uređenosti i standarda skandinavskih zemalja, njihova klima je "neoprostiva". Obilazeći Skandinaviju usred avgusta 2017. godine, jedva da je bilo 19 stepeni… - prisetila se naša sagovornica.

Ipak, na jednoj od fotografija koje ima sa svojih putovanja vidi se kako mazi tigra i hrani ga na cuclu! Ono što bi mnoge uplašilo, zapravo je turistička atrakcija na Tajlandu, priča ona.

- Na Tajlandu pored brojnih turističkih atrakcija – hramova, plutajućih pijaca, egzotičnih plaža i hrane, postoje odgajivačnice tigrova gde je moguće zakazati obilazak i maženje sa tigrom. Tigrovi koji se koriste u te svrhe su, pretpostavljam, omamljeni nekim supstancama kako ne bi mogli da budu agresivni.

Privatna arhiva
 

Odgajivači ih u toku druženja sa turistima hrane mlekom i sve vreme su prisutni. Nije najprijatnije, ozbiljan strah provejava, iako znaš da ti ne mogu ništa i da su uslovi maksimalno kontrolisani. Ali kada ti se približi tako moćna i jaka životinja moraš da pretrneš - opisala je ona.

Jedna od najčudnijih zemalja u kojima se našla jeste Maroko. 

- Možda bih kao najčudniju izdvojila Maroko, zemlju velikih kontrasta u kojoj se u Marakešu osećaš kao da si ušao u vekovima udaljen paralelni univerzum do Kazablanke koja je gotovo kosmopolitski grad, vrlo sličan razvijenim evropskim gradovima. Kada si imao prilike mnogo toga da vidiš i doživiš onda malo šta može da ti bude čudno - kaže Isidora kroz osmeh.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike