Ko preti bombama u srpskim školama? Šokantno upozorenje: Možda je to bolesni um koji voli da širi strah i paniku!

12.12.2023

20:11

0

Autor: R.M.

Jedna od najčešćih motivacija za pretnje postavljenim bombama može da bude i bolestan um koji želi da širi strah i neizvesnost, ali i političke pobude

Ko preti bombama u srpskim školama? Šokantno upozorenje: Možda je to bolesni um koji voli da širi strah i paniku!
Ilustracija - Copyright Printscreen/YouTube/OS Jovan Jovanovic Zmaj/Profimedia

Talas lažnih dojava o bombama u školama uznemirio je javnost u Srbiji a jedna od tih dojava desila se i danas.

Ministarstvo prosvete i Ministarstvo unutrašnjih poslova već dva dana rade na usaglašavanju protokola o postupanju škola, a sugestija je da se detaljno pregledaju škole i svi prostori oko njih pre početka i po završetku časova.

Premijerka Ana Brnabić i čitav njen kabinet okupili su predstavnike dva ministrarstva koji već dva dana rade na usaglašavanju protokola o detaljima koji će biti dostupni i direktorima škola i ostalim timovima.

Međutim, postavlja se pitanje da li će sada u slučaju dojave o postavljenoj bombi biti nastavljena nastava ili će, kao i do sada, doći do evakuacije. Stručnjak za bezbednost Ratomir Antonović uveren je da će protokoli koji trenutno važe morati da se i dalje primenjuju, ali da mera koja se uvodi može dovesti do kraćeg vremena za pretres škola.

- Mora da se posle svake dojave izvrši pregled terena. To je obavezno delovanje. Ako bi se odstupilo od te procedure onda bi se otvorila mogućnost za postavljanje eksplozivne naprave i stvaranja ozbiljnih bezbednosnih rizika. Ovo bi, možda, bila samo preventivna mera koja bi dovela do manje detaljnog pregledanja objekata. Ali se on mora pregledati - kaže on.

Prete preko kartica za mobilni

Antonović je skrenuo pažnju na jedan zanimljiv bezbednosni detalj, koji često zloupotrebljavaju oni koji se bave ovakvim pretnjama i drugim vrstama kriminala, a to je kupovina kartica za mobilne telefone na trafici bez ikakvih ličnih dokumenata.

- Trebalo bi da se malo ozbiljnije i pedantnije vodi evidencija o tim brojevima. Jer se, uglavnom, preko takvih brojeva kupljenih na trafici za 200 dinara i vrše te dojave. Takvom mogućnošću prodaje kartica otvorena je mogućnost zloupotreba ali ne samo takvih, već i mnogih drugih - kaže Antonović i dodaje da se tako vrši ucenjivanje, pretnje, anonimne dojave i tako dalje.

24sedam
Dojava o bombi na Filozofskom fakultetu

Postavlja se i pitanje da li se mogu kontrolisati osobe koje ulaze u škole kako bi se mogućnost unošenja bombi svela na nulu, Antonović kaže da je bilo predloga da se uvedu detektori metala na ulascima u škole.

- Lično sam protiv toga jer smatram da bi se na takav način deci, odraslima i zaposlenima u školama stvorio jedan osećaj straha. Ali, svakako, čuvari koji obezbeđuju škole bi trebalo da primete lice koje je sumnjivo i koje unosi nešto što ne treba da se unese u samu školu. Neka vrsta opažanja bi za početak bila dovoljna - kaže Antonović.

Motivi mogu biti različiti

Iako su na početku dojave o bombama, prema navodima policije, dolazile od stranaca sada se dešava da su se ovom lošem trendu priključili i neki naši građani.

- Nažalost, to je lančana reakcija koja je prisutna u nekim takvim pojavama. Videli ste i kada se desio slučaj u "Ribnikaru" u koliko škola smo imali slične pokušaje takvih incidenata. Dobro je da je ovo na vreme otkriveno i da smo na taj način stali na put budućim takvim pokušajima. Mislim da je to dobar pokazatelj da se sa takvim stvarima ne treba igrati i da se može ući u trag - rekao je on.

24sedam/Maja Kostić
 

Ali ako je očigledno da policija može ući u trag "dojavljivačima" iz Srbije, nije jasno koji su onda njihovi motivi da stvaraju paniku i prave ovakve stvari.

- Motivacija je vrlo različita. Kada su škole u pitanju i sama deca nekada imaju interes da onemoguće nastavu zbog odlaganja kontrolnih ili ispitivanja. Mogu i da angažuju nekog starijeg da to uradi za njih. Jedna od najčešćih motivacija može da bude i bolestan um koji želi da širi strah i neizvesnost. Mogu da budu i političke pobude. Prosto, širok je dijapazon mogućnosti - objasnio je Antonović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike