Stručnjak za bezbednost: Lažne dojave o bombama pokušaj udara na aktuelnu vlast

12.12.2023

11:55

0

Zapadni centri moći imaju podršku i na prostoru Srbije za sprovođenje takvih svojih političkih ciljeva

Stručnjak za bezbednost: Lažne dojave o bombama pokušaj udara na aktuelnu vlast
Miroslav Bjegović - Copyright YouTube/TV Prva

Razlozi i ciljevi lažnih dojava o postavljenim bombama u osnovnim i srednjim školama su političke prirode, a iza njih stoje zapadni obaveštajni centri moći kojima ne odgovara aktuelna vlast i za koju smatraju da je na neki način treba menjati, izjavio je danas stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović.

"Ovim putem, tim lažnim dojavama se širi nesigurnost i određena vrsta panike među građanima, osećaju se nezaštićeno, i cilj Zapada je da naši građani razmišljaju kako vlast nije sposobna da im osigura bezbednost i da bi je iz tih razloga trebalo menjati", rekao je Bjegović za Tanjug.

On je dodao da zapadni centri moći imaju podršku i na prostoru Srbije za sprovođenje takvih svojih političkih ciljeva. 

"Kao što smo pre godinu i po dana, kada je Srbija bila zatečena jednom takvom aktivnošću, takođe imali udar na vlast, ali s drugim ciljevima. Trebalo je uvesti sankcije Srbiji, trebalo je možda na neki način izvršiti priznavanje nezavisnosti Kosova. Naravno da u tom nisu uspeli i da neće uspeti", rekao je on. 

Bjegović kaže da nije teško sprečiti dojave o bombama koje su upućene sa teritorije Srbije, jer sa te adrese mogu da se lociraju i otkriju, već da je problem sprečiti upućene dojave o bombama  sa adresa iz inostranstva.

"Problem su upućene dojave o bombama sa adresa iz inostranstva, do kojih mi ne možemo doći, iako imamo dobru saradnju sa policijskim institucijama poput Europola i krivično pravnim institucijama poput Eurodžasta, gde se reaguje onog momenta kad naš sistem bezbednosti zatraži jednu takvu vrstu usluge. Ima slučajeva gde ne dobijemo odgovor, ili neće da se bave tim poslom, što nas navodi na sumnju", objasnio je on.

Bjegović kaže da u sprečavanju lažnih dojava o bombama najteži i najodgovorniji zadatak ima MUP, Odeljenje za visoko tehnološki kriminal gde je, napominje on, uviđeno da mora da se radi na poboljšanju kvaliteta ljudstva i na brojčanosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike