Srbi u Crkvi Svetog Nikole: Život u Prištini ide dalje

22.05.2023

13:07

0

Pravoslavni praznici šalju sliku da u Crkvi Svetog Nikole u Prištini života i dalje ima, a održavaju ga i stari i mladi

Srbi u Crkvi Svetog Nikole: Život u Prištini ide dalje
Copyright RTS printscreen

Malobrojni Srbi u Prištini i oni iz rasejanja okupljaju se na verske praznike, slave ili zadušnice. Jedan od povoda za okupljanje je letnji Sveti Nikola, slava istoimenog pravoslavnog hrama u najvećem gradu na Kosovu i Metohiji. Nekoliko stotina vernika prisustvovalo je danas liturgiji u Crkvi Svetog Nikole. Poručuju da ničemu nije kraj i da život Srba u Prištini ipak ide dalje.

Život Srba u Prištini nije stao. Iako ih je bilo 40.000 pre rata, a danas nekoliko desetina. Posleratni odnos prema njima ogledao se i spaljivanjem Crkve Svetog Nikole u martovskom pogromu. Crkva je obnovljena, a u njoj Božji propovednici i vernici podsećaju na svoje korene i pravo na život.

RTS printscreen
 

 

"Iako je mali broj ljudi koji živi u ovom gradu, nas pravoslavnih Srba ipak je dovoljan broj da bude i srpski grad i da bude srpsko mesto, da ovo bude mesto gde se naši braća i sestre okupljaju da slave Gospoda, da se služi liturgija. I da jednostavno imamo život hrišćanski koji nam je Gospod dao", poručuje otac Mihailo, iguman manastira Svetih arhangela kod Prizrena.

Među nekoliko stotina pravoslavnih vernika okupljenih danas za Svetog Nikolu u Prištini, i svedoci obnove hrama.

RTS printscreen
 

 

"Potvrđujemo da nikada ničemu nije kraj, da svako stradanje ima kraj i da ima svoju obnovu, svoj nastavak i svoju radost. Hvala Bogu i Svetom Nikoli što nas uvek ovako radosne okupi na ovaj dan", ističe Radmila Vulićević.

Pravoslavni praznici šalju sliku da u Crkvi Svetog Nikole u Prištini života i dalje ima, a održavaju ga i stari i mladi.

"Ovo je jedan lep događaj, koji treba da okupi što više ljudi, da ovaj hram, ova crkva živi. A kao što sam već rekao, ovde sam kršten, živeo sam u Prištini i uvek se rado vraćam u Crkvu Svetog Nikole, pogotovu kada je hramovna slava", navodi Aleksandar Milić.

RTS printscreen
 

 

Na kraju liturgije polomljen je slavski kolač. Domaćini slave, stari i novi, razmenili su kolač, tako da život Srba u Prištini, u prilikama kakve trenutno jesu, ipak ide dalje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike