Kako unaprediti bezbednost na železnici: Srbija prvi put domaćin strateškog saveta RAILPOL

06.12.2023

14:52

0

"Poseban akcenat biće stavljen na međunarodnu saradnju zbog povezivanja brzom prugom Beograda sa Budimpeštom na severu i Skoplja na jugu"

Kako unaprediti bezbednost na železnici: Srbija prvi put domaćin strateškog saveta RAILPOL
Copyright MUP Srbije

Razvoj železničke mreže u Srbiji zahteva novi pristup sagledavanja bezbednosnih izazova izjavio je danas u Beogradu državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Brkić i dodao da će fokus biti na preventivnom delovanju radi suzbijanja kriminalnih aktivnosti.

"Poseban akcenat biće stavljen na međunarodnu saradnju zbog povezivanja brzom prugom Beograda sa Budimpeštom na severu i Skoplja na jugu", rekao je Brkić na 49. sastanku strateškog saveta organizacije RAILPOL, kojoj je Srbija po prvi put domaćin, navodi se u saopštenju MUP-a.

Od pristupanja ovoj organizaciji 2018, kako je naveo, MUP kontinuirano radi na podizanju nivoa bezbednosti na železnici i kroz sprovođenje zajedničkih akcija i razmenu informacija uspostavlja efikasan način preventivnog rada u železnici.

MUP Srbije
 

 

"U poslednjim godinama suočavamo se sa izazovima koji zahtevaju hitne i efikasne odgovore. Tehnološki napredak donosi nove mogućnosti, ali istovremeno postavlja i nove pretnje. Naša sposobnost da pratimo, analiziramo i odgovorimo na promenu u bezbednosnom okruženju, ključna je za očuvanje integriteta železničkog saobraćaja", rekao je državni sekretar MUP-a.

Ukazao je da bezbednost na železnici predstavlja vitalni deo funkcionisanja globalnog sistema prevoza povezujući gradove, regione i zemlje, transportujući ljude, hranu i robu i istakao da to zahteva neprekidnu pažnju i neophodnost međusobne saradnje.

MUP Srbije
 

 

"Ovaj sastanak je idealna prilika da razmenimo znanja i iskustva, isplaniramo neophodne bezbednosne mere i dogovorimo dalji razvoj i upotrebu inovacija kako bismo unapredili standarde u ovoj oblasti", rekao je Brkić.

Zamenik generalnog sekretara organizacije RAILPOL Džon Lijen uručio je državnom sekretaru Brkiću plaketu ove organizacije za saradnju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike