Pokreće se mentorski program "Kreativna karijera": Namenjen je maturantima srednjih škola zainteresovanim za profesionalni razvoj

06.12.2023

13:21

0

Tokom programa, šest vrhunskih profesionalaca iz oblasti kreativnih industrija pružiće podršku i vođenje maturantima, a sve sesije biće održane onlajn

Pokreće se mentorski program "Kreativna karijera": Namenjen je maturantima srednjih škola zainteresovanim za profesionalni razvoj
Đaci - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Nacionalna platforma "Srbija stvara" pokreće besplatan mentorski program "Kreativna karijera" namenjen maturantima srednjih škola u Srbiji zainteresovanim za profesionalni razvoj u nekoj od oblasti kreativnih industrija, koji će biti održan od će biti održan od 1. februara do 31. marta 2024. godine.

Program će biti realizovan u oblastima filma, muzike, pozorišta, gejminga, animacije i fotografije, a prijave se mogu poslati do 31. decembra na sajt srbijastvara.rs, saopštila je Vlada Srbije.

Tokom programa, šest vrhunskih profesionalaca iz oblasti kreativnih industrija pružiće podršku i vođenje maturantima, a sve sesije biće održane onlajn. Mentorski program realizuje se u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, "Fabrikom fotografa", kompanijama "Bassivity group" i "Sky music", kao i gejming kompanijom "Shosha games".

Program stiže kao odgovor na sve veću potrebu rastućeg sektora kreativnih industrija za visokoobrazovanim kadrom i profilima koji nedostaju, navode iz Vlade Srbije. U pitanju je najmlađi, a najbrže rastući sektor u Srbiji sa doprinosom u BDP-u od oko šest odsto, koji zapošljava čak 45 odsto visokoobrazovanih mladih ljudi između 20 i 45 godina.

Broj zaposlenih u sektoru je u poslednjih pet godina porastao za čak 37 odsto, dok je ukupna izvoz kreatinih industrija Srbije povećan za neverovatnih 80 odsto. Platforma "Srbija stvara", kao deo Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, kontinuirano i sistemski podržava razvoj kreativnog sektora u Srbiji, posebno obraćajući pažnju na formiranje visokoobrazovanog kadra i to kroz sve nivoe formalnog obrazovanja.

U tom kontekstu platforma je u saradnji sa Ministarstvom prosvete već osnovala Specijalizovana odeljenja za učenike sa posebnim sklonostima za scensku i audiovizuelnu umetnost u, do sada, devet gimnazija širom Srbije.

Takođe, osnovan je i poseban studijski program "Vizuelni efekti, animacija i gejm art" na Fakultetu dramskih umetnosti, koji će obrazovati studente za stvaranje u oblasti animacije, vizuelnih efekata, video igara i interaktivnih medija. Istovremeno, oformljen je i postdiplomski program Master 4.0 koji povezuje svet tehnologije i svet umetnosti, a koji je nastao kroz blisku saradnju državnih univerziteta u Beogradu i Kragujevcu i više od deset privatnih kompanija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike