Oživljavanje srpske železnice uz donatore i EBRD

28.11.2023

12:06

0

„Sveobuhvatan program“ unapređenja korporativnog upravljanja i operativnih sposobnosti Infrastrukture železnice Srbije pokreće uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj

Oživljavanje srpske železnice uz donatore i EBRD
Ilustracija - Copyright TANJUG/INFRASTRUKTURA ŽELEZNICE SRBIJE/ ALEKSA RISTIĆ

Evropska banka za obnovu i razvoj“, i njeni donatori, započeli su primenu paketa tehničke pomoći „Infrastrukturi železnice Srbije“ vrednog milion evra, ozvaničeno je danas u predstavništvu EBRD-a u Beogradu.

Paket tehničke pomoći podrazumeva tri projekta. Prvi projekat ima za cilj da pomogne Infrastrukturi železnice Srbije da unapredi svoje korporativno upravljanje, dok će se drugi projekat baviti unapređenjem operativnih pokazatelja.

Treći projekat uslediće početkom 2024. godine i biće usmeren na pomoć železničkom sektoru u uspostavljanju nezavisnog regulatora tržišta i integraciju srpske železnice u transportno tržište EU.
Tehničku pomoć finansiraju Italija (preko Centralnoevropske inicijative) i EBRD.

Podrška modernizaciji pruge Beograd - Niš

Ovi projekti prate finansijski paket od 2,2 milijarde evra koji su zajednički obezbedili EBRD (kredit od 550 miliona evra), Evropska unija (investicioni grant od 598 miliona evra) i Evropska investiciona banka (kredit od 1,1 milijarde evra) za modernizaciju 230 kilometara brze železničke pruge koja će povezati Beograd sa Nišom.

Generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“, Nebojša Šurlan, je rekao da će ta pomoć omogućiti da se železnica modernizuje do kraja ove decenije, u skladu sa potrebama i očekivanjima građana, privrede i države i da zauzmu mesto koje zaslužuju na mapi razvijenih evropskih puteva.

Međutim, smatra Šurlan, modernizacija železničke infrastrukture Srbije sama po sebi nije dovoljna da bi transportni sistem zemlje bio efikasan, moderan i organizovan.

– Upravo zbog toga je ovaj paket tehničke pomoći izuzetno važan za železničku infrastrukturu Srbije. Na osnovu najboljih primera međunarodne prakse unapredićemo i ojačati korporativno upravljanje, zakonsku regulativu i komercijalno poslovanje naše kompanije, u okviru sveobuhvatne reforme železničkog sektora u Srbiji –
rekao je Šurlan.

Dodao je da će projekti koji se sprovode uz podršku EBRD omogućiti bržu i bolju integraciju srpske železnice u transportni sistem Evropske unije.

Direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, Mateo Kolanđeli; izjavio je da je ubrzavanje prelaska sa drumskog na železnički saobraćaj ključni prioritet za EBRD i u skladu sa tim finansira i projekte obnove voznog parka, rehabilitacije železničkih koloseka i modernizacije regionalnih železničkih depoa sa ciljem da putovanje železnicom u Srbiji bude udobnije, brže i pouzdanije

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike