Nema više višemesečnog čekanja za magnetnu rezonancu! Ova platforma za zakazivanje ubrzaće preglede

02.12.2023

08:04

0

Od danas se koristi platforma za jedinstvenu listu zakazivanja

Nema više višemesečnog čekanja za magnetnu rezonancu! Ova platforma za zakazivanje ubrzaće preglede
Ilustracija - Copyright Profimedia

Liste čekanja za magnetnu rezonancu u Beogradu prepolovljene su tako što je urađena revizija kojom je utvrđeno da su neki pacijenti bili prijavljeni na više mesta, a neki čekali preglede koji nisu hitni. 

Od danas se koristi i platforma za jedinstvenu listu zakazivanja i trebalo bi, veruju lekari, da reši problem pa i eliminiše liste čekanja.

Platforma je jutros proradila u zdravstvenim ustanovama u Beogradu koje imaju magnetnu rezonancu, a narednih meseci će i širom zemlje. 

AP Photo/Keith Srakocic, File
 

Ubuduće će se znati koliko je ko tačno uradio, a na svakom aparatu za 12 sati moguća su 24 pregleda, izračunala je resorna ministarka.

Direktor KBC Zemun prof. dr Dragoš Stojanović kaže da se u toj ustanovi dnevno obavi oko 20 pregleda.

Navodi da očekuje da taj broj ostane isti ali i da se definišu prioritetna stanja. "Ona stanja koja nisu u prioritetu, mogu da se čekaju drugi put. Time bi se rasteretili prioriteti koji čekaju u celoj Srbiji", naglašava Stojanović.

Ko su najodgovorniji

Ukoliko se desi da pacijent iz nekog razloga čeka, resorna ministarka Danica Grujičić napominje da obavezno piše njenom kabinetu.

- Za to što nisu u stanju da obezbede bolesniku adekvatno snimanje i dijagnostiku direktno će biti odgovorni direktori klinika i načelnici radioloških službi - naglašava Grujčićeva.

Na osnovu platforme i jedinstvenog zakazivanja, biće moguće i upućivanje pacijenta u drugu ustanovu, koja ima slobodan termin. Najavljuju, taj sistem biće primenjen i za ostale preglede.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike