Još jedan podvig Klinike za kardiohirurgiju UKCS: Prvi put u Srbiji ugradili dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta

30.11.2023

10:39

0

Na taj način je omogućeno pacijentu koji se nalazio u terminalnom stadijumu srčanog popuštanja da produži život

Još jedan podvig Klinike za kardiohirurgiju UKCS: Prvi put u Srbiji ugradili dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na Klinici za Kardiohirugiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije prvi put u Srbiji urađena je u ponedeljak, 27. novembra, operacija ugradnje dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta, i za levo i za desno srce (LVAD+RVAD), saopšteno je iz te institucije.

Na taj način je omogućeno pacijentu koji se nalazio u terminalnom stadijumu srčanog popuštanja da produži život i premosti period do transplantacije srca.

Kako objašnjava Ass. dr Emilija Nestorović, kardiolog, načelnik Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srcu Klinike za kardiohirurgiju UKCS pumpe menjaju i levu i desnu stranu srca i funkcionišu o tipu veštačkog srca, ali su dosta lakše i nečujne, što pacijentima daje veći stepen komfora i vraćanje normalnom načinu života.

Profimedia
 

 

- Operacija je trajala 4 sata nakon čega je usledio intenzivan rad u jedinici intenzivnog lečenja kako bi se uskladila aktivnost dve veštačke pumpe sa aktivnošću pacijentovog srca. Pacijent je mlad, ima 53 godine, sa dijagnozom srčane slabosti, koji se dugo leči u našem centru i nalazi se na listi za transplantaciju. Zbog značajnog pogoršanja u toku poslednje hospitalizacije sa radom i leve i desne strane srca sa svega 8 odsto, i nestabilnošću uprkos svim pokušajima medikamentalnog lečenja, ova operacija je bila jedina šansa da mu produžimo život - objašnjava dr Nestorović.

S obzirom na kompleksnost same dijagnoze, kliničkog stanja pacijenta i same operacije, tim su činili kardiohiruzi, kardiolozi, anesteziolozi, perfuzeri, instrumentarke, anestetičari i naravno medicinske sestre koje predstavljaju značajan deo tima u celom postoperativnom oporavku.

- Operacija u ovom slučaju predstavlja prelazno rešenje, da omogući pacijentu šansu da na listi za transplantaciju dočeka novo srce. Srčane pumpe nemaju rok trajanja i kod pacijenta koji iz bilo kojih razloga imaju kontraindikaciju za transplantaciju srca, poput godina starosti, bolesti drugih organa, mogu predstavljati i definitivni način lečenja - rekla je dr Nestorović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike