EKSKLUZIVNO! Još jedan podvig lekara UKC Niš: Ugrađen najmanji pejsmejker na svetu (FOTO/VIDEO)

23.11.2023

14:12

0

Pejsmeker koji je danas ugrađen kod dva pacijenta ima sve funkcije koje ima i standardni

EKSKLUZIVNO! Još jedan podvig lekara UKC Niš: Ugrađen najmanji pejsmejker na svetu (FOTO/VIDEO)
Copyright UKC Niš

Na Odeljenju interventne kardiologije, na Klinici za kardiologiju obavljena je još jedna ugradnja najmanjeg pejsmejkera na svetu, što predstavlja veliki iskorak u oblasti interventne kardiologije. 

Ovim povodom direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić sa rukovodstvom održao je konferenciju na kojoj je podsetio na sve novine u oblasti kardiologije koje su obeležile ovu godinu na UKC.

 

Mikropejsmejker, veličine omanje kapsule, novom, minimalno invazivnom metodom, u sali za kateterizaciju niške Klinike za kardilogiju, tokom ove godine ugrađen je kod 12 pacijenata.

Pejsmeker koji je danas ugrađen kod dva pacijenta ima sve funkcije koje ima i standardni, ali je neophodan za grupu pacijenata kod kojih postoji veći rizik od klasične ugradnje.

To znači da će standardna ugradnja biti dominantna, ali će određeni pacijenti zahvaljujući ovom tehničkom dostignuću imati alternativu.

Mikropejsmejker implantira se direktno unutar srčanog mišića kroz femoralnu venu i ne primenjuje se klasična hirurška intervencija koja se do sada koristila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike