U Kliničkom centru Srbije urađena 100. operacija ugradnje bajpasa na kucajućem srcu

23.11.2023

13:39

0

Današnji, stoti pacijent, ima 65 godina, preležao je akutni infart miokarda pre mesec i po, kada je inicijalno lečen stentom

U Kliničkom centru Srbije urađena 100. operacija ugradnje bajpasa na kucajućem srcu
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

U Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), danas je urađena 100. minimalno invazivna operacija ugradnje bajpasa na kucajućem srcu.

Srbija je uvođenjem te procedure u operativni program postala jedna od tri zemlje u Evropi koje to uspešno sprovode, rekao je Tanjugu dr Danko Grujić, subspecijalista kardiohirurgije sa te klinike.

Tanjug/Jadranka Ilić
dr Danko Grujić

 

Dr Grujić za kaže da je prva takva operacija na Klinici za kardiohirurgiju UKCS urađena leta 2022. godine, a današnju, stotu operaciju, ocenjuje kao veliki uspeh i za tu kliniku i za Srbiju.

"Ponosni smo, veliki je rezultat za našu kuću, za našu zemlju, što je ta metoda zaživela kod nas.

Posebno smo ponosni na rezultate za godinu dana, jer sada koronarne bolesnike kojima je potreban bajpas, ili više njih, možemo raditi minimalno invazivnim putem", naveo je dr Grujić.

Ističe da nijedan od 100 pacijenata nije dobio transfuziju krvi tokom operacije, a minimalno invazivno upravo znači, kako objašnjava, to da se ne koristi klasičan pristup u kardiohirurgiji koji podrazumeva otvaranje grudne kosti i presecanje koštanih struktura.

Grujić poručuje da ta procedura značajno može da skrati liste čekanja. 

"Srcu pristupamo kroz meka tkiva i pravimo jedan mali rez 5-6 cm. Prednosti su brojne. Uveli smo tehniku operacije na kucajućem srcu bez upotrebe vantelesnog krvotoka, što mislim da je ključna stavka minimalne invazivnosti ove procedure. Znamo svi koje su negativne stavke upotrebe mašine poznate kao "srce-pluća", koja dovodi organizam u jedan neprirodan položaj - srce se zaustavlja, imamo veliki sistemski inflamatorni odgovor, pogođena je bubrežna funkcija i razne druge negativnosti. Ovim putem mi izbegavamo sve te komplikacije, a tu je i taj mali rez koji je dokaz minimalne invazivnosti i na to naši pacijenti uvek najviše pažnje obrate", pojasnio je on.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

 

Dr Grujić je naveo da današnji, stoti pacijent, ima 65 godina, preležao je akutni infart miokarda pre mesec i po, kada je inicijalno lečen stentom.

"Njemu se rade dva bajpasa i to je procedura na koju smo posebno ponosni. Takođe, pre dve nedelje urađen je i četvorotstruki arterijski bajpas na kucajućem srcu, takođe minimalno invazivnim putem", kazao je Grujić.

Naglašava da je prosečno ležanje na 100 operisanih pacijenata bilo četiri do pet dana, a da su se oni vratili svojim aktivnostima već posle desetak dana do dve nedelje, što je, kako ističe, ogroman benefit za ove pacijente.

"Ne radi puno zemalja u okruženju tu proceduru i mislim da smo među vodećim ustanovama, odmah posle Nemačke i Austrije. Malo zemalja radi tu proceduru, a gotovo niko na nivou na koji smo mi ovu proceduru izdigli", zaključuje dr Grujić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike