Ovo je revolucija u medicini: Lek za "decu leptire" od početka sledeće godine u Srbiji

28.11.2023

11:43

0

Primenom leka dolazi do epitelizacije svih promena i pacijenti mogu da u periodu od više meseci do godinu dana imaju kožu bez rana

Ovo je revolucija u medicini: Lek za "decu leptire" od početka sledeće godine u Srbiji
Copyright Profimedia

Od bulozne epidermolize, teške i retke bolesti koja stvara rane po celom telu, boluje 39 osoba u Srbiji, a od tog broja njih 17 su deca. Nedavno je u SAD odobren i prvi lek - gel, koji na godišnjem nivou košta više od 660.000 dolara. Kako najavljuju nadležni, u prvim mesecima naredne godine on stiže za naše pacijente.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kaže da je to lek koji je registrovan u Americi, ali još nije u Evropi, gde će biti registrovan do juna 2024. godine.

- Praksa u Srbiji je da se nakon registracije u Evropi lek uvozi, naravno, ako imamo finansijska sredstva, međutim, ovo će biti prvi put da uvozimo lek koji je registrovan pre Evrope. Naša Agencija za lekove i medicinska sredstva je dala dozvolu za uvoz. Ovo radimo zato što se radi o jednoj od najtežih retkih bolesti - kaže prof. dr Radojević Škodrić.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
Direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić

 

Dr Miloš Nikolić, direktor Klinike za dermatovenerologiju, kaže za RTS da je bulozna epidermoliza najteže dermatološko oboljenje, koje je prisutno na osnovu genetske mutacije.

- To su veoma teški pacijenti koji su bolesni od rođenja. Trpe velike bolove, a erozije koje se prave na koži od samoga rođenja onemogućavaju normalan život. Rane kada zarastaju, dovode do srastanja prstiju, do problema u usnoj duplji - kaže doktor Nikolić.

Prema njegovim rečima, novi lek vyjuvek koji je registrovan u Americi može doprineti tome da se stabilizuje stanje u narednih od šest do 18 meseci kod pacijenata koji ga konzumiraju, a posle tog perioda mora ponovo da se primenjuje terapija.

RTS printscreen
Dr Miloš Nikolić, direktor Klinike za dermatovenerologiju

 

Lek na godišnjem nivou košta više od 660.000 dolara.

Doktor Nikolić kaže da će se, posle uvoza leka u Srbiju, proceniti po težini kliničke slike kome je lek najpotrebniji.

- Ovo je revolucija u medicini. Takozvana genska terapija za neke druge bolesti postoji već izvesno vreme. Primenom leka dolazi do epitelizacije svih promena i pacijenti mogu da u periodu od više meseci do godinu dana imaju kožu bez rana - kaže dr Nikolić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike