U kom smeru krenuti posle osnovne ili srednje škole? Ovaj test vam može pomoći da nađete odgovor

24.11.2023

19:59

0

Mladima na profesionalnoj orijentaciji skreće se pažnja i na to da treba da prate promene u svetu rada i obrazovanja

U kom smeru krenuti posle osnovne ili srednje škole? Ovaj test vam može pomoći da nađete odgovor
Matura - Copyright M. M./ATAImages

Ukoliko ste u završnom razredu osnovne ili srednje škole, a niste najsigurniji u to koja bi škola, fakultet ili zanimanje nadalje za vas bio pravi izbor, Nacionalna služba za zapošljavanje nudi mogućnost testiranja za profesionalnu orijentaciju. 

-Testiranje za profesionalnu orijentaciju namenjeno je pre svega mladima koji su izrazito neodlučni između dve ili nekoliko opcija, kao i učenicima koji imaju poteškoće u učenju, nedovoljan broj poena na osnovu školskog uspeha i tome slično, kako bi izabrali zanimanje, smer u srednjoj školi ili studijsku grupu u skladu sa svojim interesovanjima i sposobnostima, navode u Nacionalnoj službi za 24sedam.

Kada su veliki maturanti u pitanju, najbolje je prijaviti se ranije, tokom prvog polugodišta, budući da je potrebno doneti odluku blagovremeno, radi pripreme prijemnog ispita za upis na određeni fakultet ili visoku školu strukovnih studija. Učenici osmog razreda mogu se prijaviti i kasnije jer svakako polažu završni ispit. U svakom slučaju, važno je interesovati se na vreme, a ne u periodu neposredno pred polaganje prijemnog ili završnog ispita, s obzirom na ograničene kapacitete.

-Testiranje za profesionalnu orijentaciju uključuje različite vrste psiholoških testova: testove profesionalnih interesovanja, testove sposobnosti, kao i testove ličnosti koji ispituju osobine značajne za izbor zanimanja. Testovi sposobnosti imaju predviđeno vreme za rešavanje, koje je ograničeno, dok se ostali testovi mogu rešavati sopstvenim tempom. Kada su u pitanju osmaci, testiranje najčešće traje oko dva i po sata, dok testiranje velikih maturanata traje oko tri sata. U zavisnosti od konkretnih potreba, trajanje testiranja može biti i drugačije, navode u NSZ.

Na testiranje doći svež i odmoran

Savetuju svima da kada dolaze na testiranje budu sveži i odmorni, koliko je to moguće. Takođe, potrebno je doručkovati, ali i poneti vodu i neko osveženje, budući da testiranje ne traje kratko.

-Testiranjem za profesionalnu orijentaciju, uz prateći savetodavni razgovor, koji obično sledi nekoliko dana nakon testiranja, dobija se pomoć za samostalno donošenje odluke o budućem zanimanju ili školi. Mlada osoba i psiholog zajedno razmatraju podatke dobijene testiranjem, kao i informacije razmenjene tokom intervjua, i tako zajednički vagaju dobre i loše strane različitih odluka i opcija. U celini gledano, mladi stiču uvid u sopstvena profesionalna interesovanja i „jake strane“, kao i uvid u to koje im oblasti najviše odgovaraju, imajući u vidu realne mogućnosti, objašnjavaju za 24sedam iz NSZ.

Dodaju da se mladima na profesionalnoj orijentaciji skreće pažnja i na to da treba da prate promene u svetu rada i obrazovanja, kao i da redovno preispituju svoje želje i interesovanja, da budu spremni da uče i da se usavršavaju, kako bi bili spremniji da pronalaze za sebe ono što im može pružiti zadovoljstvo i uspeh u radu.

Izbor srednje škole, odnosno studijske grupe na fakultetu ili visokoj školi strukovnih studija je samo jedan od karijernih izbora koji su pred njima.

Kako da se prijavite?

Mejl adrese i brojevi telefona psihologa, karijernih savetnika u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, dostupni su na sajtu Nacionalne službe. Klikom na Kontakt > Filijale NSZ > potom na grad (filijalu), kontakte je moguće pronaći unutar stranice, u vidu kartica: Profesionalna orijentacija i planiranje karijere ili Centar za informisanje i profesionalno savetovanje. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike