Iskorak kardiologa sa VMA: Dve osobe spasene smrti, novom metodom sprečen moždani kod bolesnika

21.11.2023

18:54

0

Radiofrekventna ablacija na CARTO sistemu je interventna procedura koja se izvodi u angiosali u lokalnoj anesteziji i analgosedaciji

Iskorak kardiologa sa VMA: Dve osobe spasene smrti, novom metodom sprečen moždani kod bolesnika
Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

Tim lekara Klinike za kardiologiju Vojnomedicinske akademija (VMA) u Beogradu uz kolege sa Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" operisao je prošlog ponedeljka dva pacijenta sa aritmijama i spasao im život jer su bili u velikom riziku od moždanog udara. Pacijenti su danas otpušteni na kućno lečenja.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, naime, prvi put je samostalno izvedena nova metoda lečenja atrijalne fibrilacije - najčešće vrste aritmija, primenom 3D CARTO sistema.

Radiofrekventna ablacija na CARTO sistemu je interventna procedura koja se izvodi u angiosali u lokalnoj anesteziji i analgosedaciji, a zbog veoma kratkog oporavka pacijenata smatra se jednom od trenutno najsavremenijih i najuspešnijih metoda lečenja ove vrste aritmija.

Radiofrekventnim kateterima vrši se električna izolacija plućnih vena u odnosu na pretkomoru da ne bi remetile normalan srčani ritam. Radiofrekventnom energijom prave se mali ožiljci koji ne smetaju srcu i krvnim sudovima, ali koriste da se prekinu konekcije da ne remete regularan tok biološke struje u srcu.

Profimedia
 

Kako za Telegraf.rs priča doktor Ivica Đurić, sanitetski potpukovnik, asistent na Medicinskom fakultetu i načelnik Odseka za aritmologiju i elektrofiziologiju srca operacije su izvedene muškarcu iz Beograda i ženi iz okoline Paraćina. Postoperativni opravak je protekao odlično i oni se otpuštaju na kućno lečenje.

Kako dr Đurić objašnjava radi se o invazivnoj elektrofiziološkoj proceduri za lečenje atrijalne fibrilacije, aritmije koja ugrožava život pacijenata jer nosi veliki rizik od moždanog udara.

- Cilj intervencije je da se spreči razvoj moždanog udara u okviru atrijalne fibrilacije. Ova procedura se radi svakodnevno na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", sad smo i mi dobili opremu koja nam je neophodna, edukovali smo kadar, i namera nam je da ona bude  standard u lečenju - objašnjava dr Đurić.

Nažalost, lista za ove procedure postoji, i prema rečima našeg sagovornika dosta je duga.

- Nažalost, postoji lista, kako za vojne tako i za civilne osiguranike ali VMA otvara mogućnost da obe grupe lece kod nas podjednako i na isti način - ističe dr Đurić.

Sve je više mlađih pacijenata sa aritmijama

Dva simptoma su koja mogu da nam kažu da nas muči aritmija, a dr Đurić kaže da ona postala problem u savremenom zdravstvu, s obzirom na to da među pacijentima koji je imaju, je sve više mlađih.

- Osećaj ubrzanog i nepravilnog srčanog rada znaci su da možda imamo atrijalnu fibrilaciju. Obično se radi o bolesnicima u srednjem životnom dobu, mada može da se radi i o mlađima. Sada aritmija pomera granice, ranije se javljala u 50-im i 60-im godinama, sada je viđamo u 30-im i u 40-im godinama, i to postaje mali problem u savremenu zdravstvu - kaže dr Đurić.

Tim Klinike za kardiologiju VMA činili su potpukovnik dr Ivica Đurić, šef Odseka za elektrofiziologiju i aritmije Кlinike za kardiologiju VMA, dr Bojana Subotić, dr na specijalizaciji Branko Milovanović, medicinski tehničar Darko Brkušanin i rendgen tehničar Snežana Bursać.

Intervencije su izvedene uz proktorstvo lekara sa Instituta "Dedinje" dr Milosava Tomovića i dr Dejana Кojića kod kojih su lekari VMA završili edukaciju za izvođenje ove procedure.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: telegraf.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike