"Džaba mi sertifikat o vakcinaciji": Srbi ne mogu svuda da uđu, čitači kodova prave pakao!

13.08.2021

06:45 >> 08:37

0

Autor: R.M.

U Italiji pojedini čitači kodova za zeleni sertifikat o vakcinaciji ne mogu da očitaju kodove iz Srbije

"Džaba mi sertifikat o vakcinaciji": Srbi ne mogu svuda da uđu, čitači kodova prave pakao!
Copyright QR kod za zeleni sertifikat, Foto: Profimedia/Xinhua

Helena F. nedavno je otišla poslovno u Italiju i nije ni slutila da će već nakon nekoliko dana imati ozbiljan problem sa elektronskim sertifikatima o izvšenoj vakcinaciji izdatim u Srbiji.

– Kada sam kretala, izvadila sam digitalni zeleni sertifikat preko e-uprave ali mi na hrvatskoj i slovenačkoj granici nisu ništa tražili sem pasoša. Kada sam stigla u Italiju, sa prijateljicom smo želele da otputujemo do Venecije. Otišle smo na autobusku stanicu ali čitač nije hteo da očita naš digitalni kod i mene nisu hteli da puste – ispričala je ona.

Helena je bila prilično iznenađena jer nije ni posumnjala da bi mogla da ima problem. Srećom, za voz joj nije trebala nikakva potvrda o vakcinaciji pa je uspela da stigne do Venecije.

Neki čitači očitaju, neki ne

Međutim, sutradan je odmah poslala imejl preko sajta e-uprave. A onda je dobila pomalo zbunujući odgovor.

– Tražili su mi da pošaljem fotografiju svog QR koda što sam i učinila. Nakon nekoliko minuta su mi odgovorili da je sve u redu da i je verovatno problem u tome što taj čitač u Italiji ima aplikaciju koja je predviđena samo za kodove građana EU – rekla je ona.

Helena dodaje da je QR kod bilo moguće jedino očitati preko mobilnog telefona, ali da niko u Italiji neće to raditi ako već imaju aparate koji im služe u ove svrhe.

Ilustracija, Foto: Pixabay

Inače, dodatni problem joj stvara i to što će uskoro u Italiji biti uvedeni zeleni sertifikati i za ulazak u javni prevoz.

– Od 1. septembra neću moći da ulazim u prevoz bez ovog sertifikata. Ali sada ako hoću da uđem u kafeteriju da kupim kafu, neće mi dozvoliti da uđem. U velikim samoposlugama još uvek ne traže ništa, ali zato muzeji, bioskopi, stadioni, bazeni… za sve vam treba sertifikat – rekla je ona.

Međutim, Helena nije uspela da sazna na koji način može da reši ovaj problem.

– Oni imaju skener kojim skeniraju i baš ih briga. Može da se kod fotografiše, pa da se učita preko Googla i onda otvori preko telefona na e-upravi. Ali to ovde ništa ne znači. EU ima neku njihovu aplikaciju koja prepoznaje QR kodove, a pošto mi nismo građani Unije za naše kodove mogu da se koriste samo obični čitači – objasnila je ona.

Imali puno različitih problema sa čitačima

Potpredsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Milan Lainović kaže za 24sedam da su imali razne situacije sa putnicima, ali da u većini zemalja čitači mogu da očitaju naše kodove.

Pročitajte još:
– Neki softveri to prihvataju, neki ne. Ali za zemlje gde obično idu naši turisti, zasada nismo imali problema. Recimo, u Grčkoj ne znam ni jedan primer da se neko bunio. A što se tiče čitača, meni se desilo da nije jednom hteo ni avionsku kartu da mi očita. Tako da to može biti sve individualno – kaže on.

Iako nije čuo još za ovakav slučaj, Lainović kaže da u većini destinacija prihvataju i čitač sa mobilnog telefona.

– Recimo, sada u Mađarskoj ne možete nigde da uđete bez elektronske potvrde o vakcinaciji. A mi smo nedavno organizovali trke Formule 1 i svi naši putnici ušli su na tribine bez problema, odnosno svima je očitan kod. A mislim da svuda prihvataju i očitan kod sa mobilnog telefona – objasnio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike