Tri puta češće posežu za samoubistvom i pet godina kraće žive od žena: Crna statistika upozorava na zdravlje muškaraca

19.11.2023

19:51

0

Autor: I.K.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, 1 od 10 muškaraca doživljava anksioznost ili depresiju, ali ih manje od polovine traži pomoć

Tri puta češće posežu za samoubistvom i pet godina kraće žive od žena: Crna statistika upozorava na zdravlje muškaraca
Copyright Profimedia

Danas je njihov dan. Iako važe za "jači pol", ne znači da nisu ranjivi, te da im nije potrebna podrška kako najbližeg okruženja, tako i društva u celini.

Upravo zato, još od 1999. godine Međunarodni dan muškaraca obeležava se 19. novembra i to u više od 60 država širom sveta. Cilj je fokusiranje na zdravlje muškaraca i dečaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promovisanje rodne ravnopravnosti, kao i isticanje pozitivnih muških uzora, prilika za proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebno zajednici, porodici, braku i brizi za decu.

Možemo se danas prisetiti svih hrabrih policajaca, vatrogasaca, medicinara, ali i naučnika, sudija i drugih zanimanja koja pomažu u stvaranju pravednog i bezbednog društva. 

Na ovaj dan ističu se i značajni problemi sa kojima se muškarci suočavaju, pre svega kada je zdravlje u pitanju, te je ove godine tema Međunarodnog dana muškaraca "Nula muških samoubistava".

Muškarci se suočavaju sa nizom zdravstvenih izazova:

- muškarci imaju stopu samoubistava 3 puta veću od žena

- 1 od 3 muškarca je bio žrtva nasilja u porodici

- muškarci u proseku umiru 4-5 godina pre žena

- muškarci imaju skoro dvostruko veće šanse da obole od raka pluća nego žene

- muškarci skoro dvostruko češće pate od srčanih oboljenja nego žene.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", оčекivаnо trајаnjе živоtа u Srbiјi iznоsi 75,6 gоdinа i znаčајnо је dužе коd žеnа (78,1) nеgо коd mušкаrаcа (73,0).

Broj muškaraca u Srbiji preminulih od samoubistava je tri do četiri puta veći u odnosu na žene. Češće nego žene pribegnu alkoholu pa i psihoaktivnim supstancama da bi se izborili sa životnim izazovima, navodi se u saopštenju Inicijative „Ne posmatraj. Reaguj!“ i „Za tebe važno je“.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, 1 od 10 muškaraca doživljava anksioznost ili depresiju, ali ih manje od polovine traži pomoć. Umesto pomoći oni biraju ćutanje, često na sopstvenu štetu. 

Osim što se na ovaj dan u svetu organizuju seminari, forumi, konferencije, festivali, radio i televizijske emisije posvećene ovim temama, na društvenim mrežama dele se heštegovi poput #internationalmensday #celebratemen #menshealth #stopmalesuicide #thankamantodai kako bi se podigla svest o problemima koji muče "jači pol".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike