Snežna oluja paralisala zemlju u susedstvu! Nanosi su prekrili vozila, putnici u smetovima, poznato kada stiže ledeni talas u Srbiju (VIDEO)

18.11.2023

22:49

0

Autor: M. Vu.

Oluja je ostavila putnike zaglavljenim na putevima, a snežni nanosi su prekrili vozila, otežavajući svaku intervenciju

Snežna oluja paralisala zemlju u susedstvu! Nanosi su prekrili vozila, putnici u smetovima, poznato kada stiže ledeni talas u Srbiju (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prolećne temperature koje su krasile kraj oktobra i početak novembra zamenjene su naglim zaokretom ka pravoj zimi - prvi sneg stigao je u planine Srbije, dok je snažna zimska oluja zahvatila susednu Rumuniju. Snimci sa društvenih mreža prikazuju jezivu sliku: naselje Bisoka potpuno je zavejano, dok su snežne mećave i snažan vetar prouzrokovali potpuni kolaps u saobraćaju.

Oluja je ostavila putnike zaglavljenim na putevima, a snežni nanosi su prekrili vozila, otežavajući svaku intervenciju. Sneg se brzo nakupljao, stvarajući probleme u snabdevanju i komunikaciji.

 

 

Predeli iznad 500 metara nadmorske visine imaju obilan sneg i orkanski ledeni vetar. Prvi zimski talas doneo je sneg Balkanu, a kako prenosi instagram profil "hailz_srbija", sledeći ledeni talas biće za manje od 7 dana!

 

 

Sneg okovao Crnu Travu

Opština Crna Trava na jugoistoku Srbije suočava se sa intenzivnim zimskim talasom koji je doneo obilan sneg, praćen snažnim severnim vetrom i temperaturama ispod nule. Region se priprema za značajne snežne nanose od 30-40 cm.

 

 

Prvi sneg u Vlasotincu

Prvi sneg je pao u Srbiji sa aktuelnim hladnim talasom. U opštini Vlasotince, na jugoistoku Srbije, ima oko 15 cm snega. Pred svitanje je slabog snega bilo i u nizijama centralne Srbije, a iznad 400 m se zadržavao (na primer na Avali i Kosmaju). Sledeće nedelje znatno veći sneg (50-80 cm] može pasti u brdskim i planinskim područjima.

Podsetimo, meteorolozi su ranije najavili da će do kraja dana u većem delu Srbije i dalje će duvati jak i olujni severozapadni vetar sa udarima od 17 do 24 m/s, odnosno od 60 do 85 km/h. Udari severozapadnog vetra večeras će najpre oslabiti u Vojvodini, a u toku noći i u centralnoj i zapadnoj Srbiji, dok će se na istoku i jugoistoku zemlje, kao i u planinskim predelima zadržati jak vetar.

- U toku večeri na severozapadu zemlje će biti delimično vedro, a u ostalim krajevima umereno do potpuno oblačno, u nižim predelima sa lokalnom pojavom kiše, a u brdsko-planinskim predelima povremeno sa kratkotrajnim snegom. Padavine će u drugom delu noći prestati, osim na jugoistoku Srbije, gde se povremeno očekuju do jutarnjih sati - navodi se na sajtu RHMZ-a.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike