Ministarka pravde predstavila nacrt rezolucije o zaštiti uzbunjivača: Pravo na uzbunjivanje, predstavlja ljudsko pravo

16.11.2023

10:47

0

Autor: I.K.

Republika Srbija još 2014. godine usvojila Zakon o zaštiti uzbunjivača koji pruža sveobuhvatnu i efikasnu zaštitu uzbunjivačima

Ministarka pravde predstavila nacrt rezolucije o zaštiti uzbunjivača: Pravo na uzbunjivanje, predstavlja ljudsko pravo
Ministarka pravde Maja Popović - Copyright Ministarstvo pravde

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović predstavila je državama ugovornicama Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije Nacrt rezolucije o zaštiti uzbunjivača. Nacrt rezolucije je pripremila Vlada Republike Srbije, uz konsultacije sa nevladinom organizacijom "Pištaljka" i UNCAC koalicijom, uz opsežne doprinose Kancelarije za droge i kriminal Ujedinjenih nacija.

Ministarka Popović je istakla da je Republika Srbija još 2014. godine usvojila Zakon o zaštiti uzbunjivača koji pruža sveobuhvatnu i efikasnu zaštitu uzbunjivačima i licima koja su povezana sa uzbunjivačima. U Republici Srbiji zakonsko uređivanje zaštite uzbunjivanja predstavlja realizaciju i određenih mera i aktivnosti predviđenih Konvencijom Ujedinjenih nacija za borbu protiv korupcije, Građanskopravnom konvencijom protiv korupcije Saveta Evrope i preporukama Grupe država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO).

Ministarstvo pravde
 

 

Ministarka je ukazala i da su propisi koji se odnose na zaštitu uzbunjivača sve značajniji u svetu, jer obezbeđuju adekvatnu zaštitu zaposlenima, koji otkrivaju određene informacije vezane za nezakonito ponašanje, od odmazde poslodavca. Pravo na uzbunjivanje, predstavlja ljudsko pravo koje štiti slobodu govora i od značaja je za jačanje vladavine prava i razvoj svakog demokratskog društva. Zato uzbunjivačima mora biti garantovano pravo da kontaktiraju nadležne službe u vezi sa svojim radnim angažovanjem, postupkom zapošljavanja, korišćenjem usluga organa vlasti, nosilaca javnih ovlašćenja ili javnih službi, poslovnom saradnjom i pravom vlasništva u privrednom društvu. 

Republika Srbija želi da skoro decenijsko pozitivno iskustvo koje je stekla u zaštiti uzbunjivača prenese i ostalima kako bi podstakla stvaranje uspešnih sistema zaštite uzbunjivača u budućnosti.

Prezentaciji Nacrta rezolucije prisustvovali su i pomoćnik ministarke Vladimir Vinš, kao i Vladimir Radomirović i Dragana Matović iz organizacije "Pištaljka".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike