Tolerancija nije ni povlađivanje ni ravnodušnost, već priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih

16.11.2023

10:38

0

Autor: I.K.

Međunarodni dan tolerancije obeležava se 16. novembra na poziv Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Tolerancija nije ni povlađivanje ni ravnodušnost, već priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih
Copyright Profimedia

Povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog naglašava da je vrednost tolerancije – pozitivno prihvatanje, poštovanje i uvažavanje svakog oblika različitosti, prava mera za kvalitetan suživot svih građanki i građana ne samo u jednom društvu nego i na čitavoj planeti. 

Međunarodni dan tolerancije obeležava se 16. novembra na poziv Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Države članice Ujedinjenih nacija su 16. novembra 1995. godine usvojile Deklaraciju o principima tolerancije u kojoj je istaknuto da tolerancija nije ni povlađivanje ni ravnodušnost, već je poštovanje širokog spektra kultura, oblika izražavanja i humanosti i predstavlja priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih.

Tolerancija nas uči kako da harmonizujemo različitosti u jednom društvu, a njena osnova su empatija, moralne vrednosti i poštovanje ljudskog dostojanstva. U tom smislu, i u Republici Srbiji smo posvećeni izgradnji društva čiji građani treba da poštuju i uvažavaju različitosti kultura, običaja, navika, stepena obrazovanja, fizičkog izgleda, životnog doba, imovnog stanja i svega onog što druge ljude čini drugačijima od nas.

Bez tolerantnih pojedinaca nema tolerantnog, prosperitetnog društva, a bez tolerantnih društava nema ni tako neophodne tolerancije u svetu, koji je sublimacija svih različitosti našeg univerzuma. Ljudska bića, to se posebno mora osvestiti danas na Međunarodni dan tolerancije, rađaju se kao različita i imaju pravo i slobodu da se kroz život razvijaju i žive takvi kakvi jesu, u miru i razumevanju sa drugima. 

Profimedia
 

 

U danima aktivizma, koji traju do 10. decembra, Dana ljudskih prava, na kraju svake godine podsećamo se svih univerzalnih vrednosti koje su garant poštovanja i unapređenja ljudskih prava. U ovoj godini svet obeležava i veliki jubilej Univerzalne dekleracije o ljudskim pravima – 75 godina od donošenja ovog dokumenta što je prilika i obaveza svih da se ukaže na neophodnost očuvanja dostignutih standarda i kontinuiranog zajedničkog delovanja za dalji napredak u očuvanju i zaštiti ljudskih prava. 

Kao društvo koje želi da sačuva sećanje na svoju prošlost, a da u sadašnjosti kontinuirano razvija kulturu ljudskih prava kroz međugeneracijsku solidarnost, multikulturalnost i unapređenje ljudskih prava u svim područjima društvenog života, moramo biti svesni odgovornosti za budućnost u pogledu negovanja tolerancije i promovisanja tolerantnog ponašanja uvek i na svakom mestu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike