Vozači, od danas je obavezna zimska oprema: Obratite pažnju! Jeftinija zamena sve četiri gume nego da platite kaznu

01.11.2023

07:41

0

Cena zamene zimskih guma

Vozači, od danas je obavezna zimska oprema: Obratite pažnju! Jeftinija zamena sve četiri gume nego da platite kaznu
Copyright Profimedia

Od danas pa sve do 1. aprila, ukoliko su na kolovozu sneg, led ili poledica, vozači su u obavezi da na automobilu imaju sve četiri zimske gume. Ovo se preporučuje u zimskom periodu bez obzira na to da li pada sneg ili ne, jer se letnje gume na niskim temperaturama brže habaju i predstavljaju pravu opasnost ukoliko biste naišli na klizavu deonicu. 

Kada se u obzir uzme i cena zamene četiri gume koja ne prelazi čak ni osnovnu saobraćajnu kaznu za nepoštovanje ovog propisa, onda zaista ne postoji opravdanje da rizikujete i svoj i tuđ život na putu. 

Agencija za bezbednost saobraćaja podseća vozače da na niskim temperaturama pneumatici za letnju upotrebu gube svoju najvažniju karakteristiku - dobro prijanjanje, a njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju pneumatici za zimsku upotrebu. Istovremeno se upozorava da postavljanje pneumatika za zimsku upotrebu samo na pogonsku osovinu može bitno uticati na upravljanje vozilom i njegovu stabilnost. 

U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima, dok je izvan naseljenih mesta obavezno u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije. Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je i lopata za sneg.

Ukoliko vozač ne poštuje ove odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja, zaprećena je novčana kazna od 6.000 za fizička do 800.000 dinara za pravna lica. 

Profimedia
 

Cena zamene zimskih guma

Svaki vozač zna da pred zimu mora da računa na izdatak zamene guma. Cene su, naravno, šarolike, u zavisnosti od toga da li vam je vulkanizer komšija, prijatelj ili zovete ovlašćeni servis.

Takođe, cene se razlikuju u zavisnosti od dimenzija guma. Zamena na istim felnama sa balansiranjem košta od 500 do 2.000 po točku. Zamena točkova sa već montiranim gumama bez balansiranja je naravno jeftinija i može se naći od 1.000 do 2.000 dinara za sva četiri točka.

Ako treba da kupite četiri zimske gume, računajte na izdatak od 20.000 do 40.000 dinara, u zavisnosti od proizvođača, ali i činjenice da li su gume nove ili polovne. Letnje gume možete ostaviti na čuvanje u određenim vulkanizerskim radnjama koje nude takvu uslugu i to će vas koštati za sve četiri gume do 1.000 dinara mesečno.

Profimedia
 

Visina kazne

Kao što je već navedeno, propisane kazne za nepoštovanje ove obaveze su od 6.000 do 800.000 dinara. Ukoliko krećete na put u neku od zemalja u regionu, bilo bi dobro da se raspitate kakav je zakonski propis tamo na snazi kako ne biste platili visoke kazne.

U Hrvatskoj je, na primer, zimska oprema obavezna između 15. novembra i 15. aprila na označenim auto-putevima i državnim putevima, bez obzira na uslove vožnje. Na ostalim putevima zimska oprema je obavezna samo tokom zimskih uslova vožnje. Kazna za nekorišćenje zimske opreme iznosi 1.000 kuna (130 evra).

U BiH je zimska oprema obavezna za sva vozila od 15. novembra do 15. aprila, bez obzira na uslove vožnje. Kazna za nekorišćenje zimske opreme je 40 KM (20 evra), a u slučaju saobraćajne nesreće zbog neadekvatne opreme vozila kazna je od 50 do 200 KM (25-100 evra).

Zimska oprema u Severnoj Makedoniji obavezna je od 15. novembra do 15. marta, a kazna za nepoštovanje je 45 evra.

Zimska oprema u Crnoj Gori obavezna je u periodu od 15. novembra do 1. aprila, bez obzira na vremenske prilike. Novčana kazna za neposedovanje propisane zimske opreme iznosi od 50 do 120 evra. U Sloveniji je kazna za vozača koji nema propisanu zimsku opremu 40 evra, a u Austriji, i to u periodu od 1.novembra do 30. aprila - 60 evra.

Provera vozila pred zimu

Iz Auto-moto saveza Srbije podsećaju da vozači, pored standardne dodatne opreme za vozilo - što podrazumeva i rezervni točak i sajlu za vuču, prsluk, trougao, komplet prve pomoći - treba da imaju dodatnu opremu kao što su lanci. Pred zimu, savetuju iz AMSS, treba prekontrolisati vozilo i proveriti stanje akomulatora, grejača, motora, brisača i svih dodatnih uređaja. 
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike