Porfirije poručio studentima: Centralno mesto u pravoslavnom životu je molitva

27.10.2023

00:50

0

rema njegovim rečima, molitva je ta koja premošćuje jaz između Boga i čoveka

Porfirije poručio studentima: Centralno mesto u pravoslavnom životu je molitva
Copyright TANJUG/ MEDIA BIRO

Patrijarh srpski Porfirije je, prilikom obraćanja studentima u Domu kulture "Studentski grad", rekao danas da centralno mesto u pravoslavnom duhovnom životu zauzima molitva.

- Molitva je motor koji nas pokreće na duhovni život. Molitva je naše obraćanje Bogu, zajednica sa njim, istovremeno i naše svedočenje - istakao je Porfirije.

Prema njegovim rečima, molitva je ta koja premošćuje jaz između Boga i čoveka, između onoga što je večno i onoga što je istorijsko, između nestvorenog Boga i stvorenog čoveka.

- Molitva nije cilj sam sebi, nego je sredstvo za postizanje cilja i zato ona treba da bude stalni sadržaj našeg života, stalni saputnik našeg života, naše disanje, naše gledanje, naš sluh, naš jezik - ukazao je patrijarh.

Naveo je da Srpska pravoslavna crkva veruje da je zdravo stanje čoveka njegova zajednica sa Bogom.

TANJUG/ MEDIA BIRO
 

- Kada govorimo o molitvi kao o sredstvu i sadržaju života možemo reći da nas molitva vodi zdravlju, normalnom stanju. Savremeni psiholozi kažu da je čovek bolesno biće, on je biće koje je razbijeno, koje je u rascepu, ispunjeno anksioznošću, raznim vrstama strahova - rekao je Porfirije.

Porfirije je naveo da pojam spasenja potiče od grčke reči "sozo" što znači isceljivati.

- Baš zato što se molitva ne svodi na zahteve i na ispunjavanje zahteva, bez obzira da li smo sve uradili kako treba. Molitva je zajednica sa Bogom. Ona podrazumeva naše poverenje u Boga, izraz poverenja i ljubavi prema Bogu - objasnio je Porfirije.

Patrijarh je poručio da ukoliko su ljudi istrajni u molitvi, na njima je da čini ono što je do njih, dok će Bog uraditi ono što je do njega.

- On će učiniti ono što je u datom trenutku najbolje za nas, ili će učiniti ono što smo i mi imali kao sadržaj molitve onda kada to bude bilo najpotrebnije i bolje, kada dođe vreme - istakao je Porfirije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike